

Bir zamanlar geleceğin mesleği olarak görülen ve oldukça bol kazanç sağlayan ayakkabı tamircileri, son yıllarda iş yapamaz duruma geldi. Teknolojinin gelişmesi ve piyasaya sürülen ucuz ayakkabılar, ayakkabı tamircilerinin işini bitirme noktasına getirdi. Vatandaşlar, ucuz ayakkabıya fazla ilgi gösterdiğinden dolayı eskisi gibi ayakkabılarını tamir ettirmiyorlar. Fiyatlarının 20 ile 50 TL arasında değiştiği ucuz ayakkabıları kullanan vatandaşlar, sürekli ayakkabı değiştirme ve modayı takip etme isteklerinin olmasından dolayı eskiyen ayakkabılarını tamir etme yerine çöpe atıyorlar. Durum böyle olunca ayakkabı tamir ustaları da tamir edecek ayakkabı bulamıyor.
Vatandaşların ucuz ayakkabı almalarının maddi durumları ile ilgili olmadığını belirten ayakkabı tamir ustası Bayram Er, “Vatandaşların ucuz ayakkabı tercih etmeleri maddi durumlarının iyi olmamasından değil, günlük modayı takip etme heveslerinden dolayıdır. Yani artık vatandaşlar, eskisi gibi çok kaliteli ayakkabı alıp bir yıl giymek istemiyor; ucuz ayakkabı alıp birkaç ay giydikten sonra atma derdindeler.” dedi.
Bir zamanların en fazla kazandıran meslekleri arasında olan ayakkabı tamirciliği, artık pek ilgi görmüyor. Teknolojinin hızla gelişmesi ve vatandaşların ayakkabı tamir etme alışkanlıklarını bırakması ustaların tek ekmek teknesi olan tamirciliği bitirmiş durumda. Eskiden 7-8 TL’ye tamir ettikleri ayakkabıyı şu anda 3-4 TL’ye tamir etmelerine rağmen müşteri bulunamıyor. Yıllar önce vatandaşların ayakkabı alırken kaliteli olmasına dikkat ettiğini ve bunun için de eskidiği zaman tekrardan getirip tamir ettiklerini belirten Er, “Bundan yıllar önce işlerimiz daha iyiydi. Milletin alım gücü yüksekti ve bunun için de vatandaş kaliteli ayakkabı alıyordu. Aldığı ayakkabı eskidiğinde atmak yerine getirip tekrardan tamir ediyorlardı.” diye konuştu.
‘Ayakkabı tamirciliği bitmiş durumda’
20 aşkın yıldır ayakkabı tamirciliği yaptığını belirten Bayram Er, “uzun yıllar ayakkabı tamirciliğini yapıyorum. Çakma ayakkabı dediklerimiz taklit ayakkabılar, piyasada olduğu için fiyatları da uygun olması bizim işlerimizi etkiledi. Ayakkabı tamirciliğini deseniz zaten bitmiş bir şekilde. Şu anda ikinci el ayakkabı satıyoruz. Bu ayakkabıları da mevsimlik işçiler kullanıyor. Bu ayakkabıları onlar da işte 1-2 ay kullanıp atıyorlar.” ifadelerini kullandı.
‘Tamir edilecek ayakkabı artık yok’
“Vatandaşların ucuz ayakkabıya ilgi göstermeleri maddi durumlarının iyi olmamasından değil, daha çok model günlük takip ediyorlar o şekilde.” diyen Bayram Er, “Yoksa milletin alım gücünün düşük olmasından değil. Vatandaşlar, şu anda kaliteye bakmıyor. Daha çok görüntüye bakıyor. Ayakkabı ayaklarında güzel durdu mu yeterlidir. Bundan yıllar önce işlerimiz daha iyiydi. Vatandaşın alım gücü düşüktü. Ayakkabıyı alan tamir ettiriyordu. Şimdi tamir edilmiyor, Hatta tamir edilecek ayakkabı bile yok.” şeklinde konuştu.
‘İleri zamanlarda işlerimiz daha kötü olur’
“ Eskiden bir topukluyu çakarlardı, yâ da bir pençe yaptırıyorlardı. Şimdi milletin alım gücü biraz daha yüksek olduğu için hem onlara tevazu etmiyor.” ifadelerini kullanan Er, “Ayakkabı delinmişse ya da yırtılmışsa direk atıyorlar. İşimiz, ileride düzelmez. Küçük esnaf gün be gün ölüyorsa bizim işimiz de ölüyor. Gelen ayakkabılar da ağırlıklı olarak dikiş yapılmak için geliyor. Gelen ayakkabıların çoğu yapıştırma olduğu için açılma oluyor. Açılma olduğu zaman da vatandaş getirip dikiş yaptırıyor. Gelen ayakkabıları da 3-5 TL arasında tamir ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Haber Serhat Erdoğan









