Gazeteci kimdir, kime denir ne iş yapar

29 Ekim 2014
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
502 defa okundu.

sait_yanik_TGC-TGS Basın İş Kanunu Değerlendirme Toplantısı düzenledi:

“Basın İş Kanunu ayrı bir yasa olarak kalmalı”

Gazetemiz Genel yayın yönetmeni ve sahibi Sait YANIK’ında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kırşehir İl temsilcisi olarak  bu toplantıdan bilgilendirilerek ilimizde bulunan basın mensuplarıyla paylaşılmak istenmiştir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 80’ye yakın gazeteci, sendikacı, akademisyen ve hukukçuyu bir araya getirerek Basın İş Kanunu’nu ele aldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS),  avukatları, gazetecileri, konusunda uzman akademisyenleri; Basın İş Kanunu Değerlendirme Toplantısı’nda bir araya getirdi.

Toplantıda hükümetin genel iş yasasına katmayı planladığı Basın İş Kanunu’nun ayrı bir kanun olarak korunması gerektiği konusunda katılımcılar görüş birliğine vardı.

Basın İş Yasası’nın aslında gazeteciyi değil “halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı”nı koruduğunu hatırlatan konuşmacılar, “Ücret peşin ödenmeli ki, gazeteci görevini rahat yapabilsin” dediler.

Toplantıda Basın İş Yasası’nın tartışmaya açılmasının zamanlamasını “manidar” olarak nitelendiren katılımcılar, iktidarın medya patronlarının baskısıyla Basın İş Yasası’nda peşin ödenmeyen ücretlere getirilen yüzde 5 faiz uygulaması ve kıdem tazminatını tırpanlayacak bir uygulamaya hazırlandığını belirttiler. Toplantıda basın özgürlüğünün ancak editör bağımsızlık ve sendikalaşmayla sağlanılabileceği vurgulandı.

Basın İş Yasası’na göre çalıştırılmayan ama fiilen gazetecilik yapan kişilerin de haklarının korunması gerektiğine dikkat çeken katılımcılar, Basın İş Kanunu’nun internet gazetecilerini de kapsamasının gerektiğini vurguladılar.

“Şimdiki adı 5953, eski adıyla 212 sayılı Basın İş Yasası’nın bize getirdiği kıdem tazminatı, maaşlara ve mesailere yüzde 5 gecikme zammı gibi kazanımların korunmasını istiyoruz.

Bu yasada bulunan ikramiyenin korunmasını istiyoruz.

Bugün geldiğimiz noktada gazetecilik küçüle küçüle yok olacak gibi görünüyor.

Bütün şirketler küçülmeye gidiyor. Yeni medya oluşuyor.

Sosyal medya üzerinden yayılan bir gazetecilik var ve bunun ne kadar gazetecilik olduğunu da tartışmak gerekiyor.”

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN