İlimizde Öğrenci Yoğunluğunun Artmasıyla Birlikte Gayrimenkul Kiralama Sektörü Canlanmaya Başladı
Her geçen gün ilimizde ki öğrenci sayısında artış yaşanması birçok sektörü canlandırdığı gibi emlak sektörünü de es geçmiyor. Üniversite kayıtlarının başlamasının ardından okulların açılmasıyla ilimize gelerek ilk olarak yaşayabilecekleri bir ev arayan öğrenciler emlakçıların yüzünü güldürdü. Öğrencilerin şehrimize gelmesiyle işlerinde yoğunlaştığını anlatan Gayrimenkul işletmecileri, “Kırşehir’in yerli emlakçılarındanız. Son yıllarda öğrenci sayısının artışta olduğunu, buna karşılık konutların yetersiz olduğunu biliyoruz” dedi.
“BİR DAİREDEN 1500’E KADAR FİYAT ALIYORLAR”
Ev sahipleri, evlerini öğrencilere kiralamak istemiyorlar diyen Emlakçılar; “Durum böyle olunca öğrenciler ilk seçenek olarak yurtlara yâda apartlara geçmek istiyorlar. Bu bizim için olumsuz bir durum. Aynı zamanda yurt veya apart fiyatlarının yüksek olduğunu biliyoruz. Bu durumda öğrencilere kişi başı 500 liraya kadar bir fiyata çıkabiliyor. Bir tane daireden 1500’e kadar fiyat alıyorlar. O yüzden ev kiralamalarını tavsiye ediyoruz. Öğrenciler için uygun evler olup 3 kişi birlikte eve çıktıklarında daha rahat edebileceklerini düşünüyoruz. Yani toplamda 3 kişi, bin liraya, elektrik, su, doğalgaz faturalarıyla birlikte ev tutabilirler. Tabi öğrencilerin sayısının yüksek olması Kırşehir’deki ev fiyatlarını yükseltiyor. Mesela geçen sene 500 liradan verdiğimiz daireler, bu sene şu anki pozisyonda 550 liradan gidiyor. Eşyalı ev olması durumunda kira bedeli de artıyor tabi. Her sene yaklaşık olarak artan 3 bin öğrenci potansiyelini de düşünürsek, fiyatlara da, konutlara da yansımış oluyor. İhtiyaçları karşılayamıyoruz. Yeni kayıt döneminde birçok öğrenciden talep geldi, ama önemli bir kısmını karşılayamadık. Bu kişiler de apartları tercih etti” diye konuştu.
“SORUN OLDUĞUNDA DİREK ARAYA GİRİYORUZ”
Sene başındaki fiyat ile öğrencilerin tercih dönemlerindeki fiyat aynı olmuyor diyen emlakçılar; “Burada talep ne kadar çok olursa ev sahiplerinin beklentilerine göre fiyat değişiyor. Ev sahiplerine belirlediğimiz fiyatları genellikle kabul etmiyorlar. Ev sahipleri öğrenci sayısına göre fiyat belirlemek istiyor. Mesela sezon başında uygun olan kiralar daha sonra artıyor. Bazı kişiler araya emlakçıyı koymadan ev vermek istiyor. Daha fazla ücret talep ediyor bu durumda. Bizim yaşadığımız sıkıntılardan birisi de bu. Biz emlakçılardan kiralanan evlerin daha güvenli olması nedeniyle tercih edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bir de şöyle bir durum var. Öğrencilerden mesela yeri geliyor yarım komisyon alıyoruz. Biz kırmayıp kabul ediyoruz. Ev sahipleri depozitoda iki kira bedeli istiyor bazen. Bir de emlakçıdan tuttukları zaman arada bir güven oluyor. Bazen kiracı ile ev sahibi anlaşamıyor. Bizim verdiğimiz evlerde direk muhatap biziz. Sorun olduğunda direk araya giriyoruz. Kiracı ev sahibinin numarasını ve banka hesabını bilir. Bir sorun olduğunda biz devreye girip muhatap oluruz. Bu şekilde takip ettiğimiz 100’ü geçkin evlerimiz var. Düzenli takip ediyoruz bunları” şeklinde konuştu.
Bir öğrenci semt olarak en uygun nerde oturabilir. Tek başına kalmak her zaman bir lükstür. Üç arkadaş bu gün hem merkezde hem de uygun fiyata, Ahi Evran Mahallesi, Yenice Mahallesi, Ankara Caddesi Üzeri ve Terme Caddesi üzerinde bulunan evlerde 600 liraya 3+1 şeklinde oturabilir. Toplamda 700 liraya doğalgaz hariç bunu öder. Kış aylarında da doğalgaz öder. Kırşehir’de merkez ve ilçelerinin toplam öğrenci sayısının 35 bine yakın olduğunu düşünüyoruz. Burada da öğrenci, Kırşehir ekonomisini belirliyor. İlimiz halkının öğrencilere daha hassas davranılmasını istiyoruz. Biz emlakçı olarak bir aylık kira bedeli alıyoruz. Ama benim 600 liralık bir evden 300 lira da aldığım oldu. 600 lira aldığım da oldu. Tam komisyon ve yarım komisyon şeklinde oluyor bu. Öğrencilerimize göre kira ve depozito vermek ilk etapta zor olduğu için esneklik sağlıyoruz” İfadelerini kullandı.
HABER: NURTEN CEYLAN