ESNAF ODALARI BİRLİK BAŞKANI ÖZTÜRK’DEN AHİLİK KUTLAMALARINA DAVET

21 Mayıs 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
243 defa okundu.
ESNAF ODALARI BİRLİK BAŞKANI ÖZTÜRK’DEN AHİLİK KUTLAMALARINA DAVET

BAHAMETTİN-ÖZTÜRK-HÜKÜMET-BİNASI.avi_snapshot_00.07_2015.07.28_10.01.31-copyEsnaf Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, 29. Ahilik Haftası Kutlamalarına davette bulundu.
Birlik Başkanı Öztürk, ahiliğin günümüzün esnaf ve sanatkarı atalarından yadigar kalan Ahilik kurumunu bugünlere kadar taşımış. Bu teşkilatın güzel değerlerini kendine düstür edinmiş olduğunu söyledi.
Ahilik felsefesinin temellerinin 12. Yüzyılda atıldığını belirten Öztürk, “Ahilik felsefesi, temelleri 12’nci yüzyılda Kırşehir’de atılmış, daha sonra tüm Anadolu’ya yayılmış, izleri bugüne kadar süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Ahilik kurumu mistik bir yol, bir tarikat olmaktan ziyade sosyal ve ekonomik yönden işleyen ve siyasal, askeri ve kültürel yönleri de bulunan bir toplum düzenidir. Ahilik, aynı zamanda sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren ve günümüz koşullarında bile birçok ülkede gerçekleştirilememiş, adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültür’dür.”diye konuştu.
29. Ahilik Haftası kutlamalarına davette bulunan Öztürk, “Ahilik’ ile ‘Fütüvvet’in önemli bir yer tuttuğunu görürüz. Çünkü bu iki kurum ve düzen çok uzun yıllar Osmanlı toplumunun belirleyici öğeleri olmuştur. Kimi araştırmacılar, Ahiliğin kökenlerini, Doğu’da özellikle Araplar arasında gelişmiş olan Fütüvvet Teşkilatına dayandırırlar. Ancak yine de Ahiliğin Fütüvvetten bir hayli değişik, Anadolu Türklerine özgü bir kurum olduğunda birleşirler. Ahi kelimesi de Arapça’dır ve “kardeş/ kardeşim” demektir. Ancak bazı araştırmacılar, Ahi sözcüğünün Türkçe’de cömert, eliaçık, yiğit anlamına gelen “akı” sözcüğünden geldiğini ileri sürmektedirler. Anadolu’da Türk kurum ve terimlerinin fazlalaştığı bir dönemde ‘akı’nın, Arapça ‘kardeşim’ anlamına gelen ‘ahi’ye dönüştüğü sanılmaktadır. Ahi Evran tarafından Anadolu’da 13’ncü yüzyılda kurulan Ahilik, belli kurallara bağlı olarak faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar birliğini ifade etmektedir. Bu nedenle de insan cömert olmalı ve kardeşini yalnız bırakmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
29. Ahilik Haftası Kutlamaları Ahiliğin Başkenti Kırşehir’de 23 Mayıs Pazartesi günü görkemli bir açılış töreni ve dualarla başlayacak.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN