ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

4 Eylül 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1157 defa okundu.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Kanserde erken teşhisle doğru tedaviye ulaşmak için KETEM’de taramalarınızı yaptırın.

 

Kırşehir Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile hekimlerinin, yaş gruplarına göre risk taşıyanları erken teşhis için taramadan geçirmesiyle kanser riski şehrimizde azaltılmaya çalışılıyor.
Kırşehir’de 25 kişide erken meme kanseri teşhisi yapılarak, tedavi süreci ile yaşam kalitelerinin yüksek olarak devam etmesi sağlandı. Aile hekimleri KETEM ile işbirliği içinde kendilerine bağlı kişileri telefonla arayarak rahim ağzı, meme, kolon kanseri ve prostat kanseri için taramaya davet ediyor. KETEM müracaatta bulunan kişilere yaptığı taramaları yaygınlaştırarak, aile hekimlerinin desteğiyle tüm vatandaşlara yapılmasını sağlıyor.
KETEM’de meme, rahim ağzı, kolon ve prostat kanseri için taramalar yapıldığı hatırlatılarak, tüm vatandaşları tarama yaptırmaları için KETEM’e ya da aile hekimliklerine müracaat etmelerini beklediklerini belirten Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, kanserden değil, geç kalmaktan korkun hatırlatmasında bulundu.
Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş; “Sağlık Bakanlığımız 4 tane kanser türüne karşı tarama programlarını yürütmekte. Meme kanseri taraması 40 yaş üzeri bütün bayanlarda iki yılda bir mamografi filmi çekilmesi gerekmekte. Bu mamografi filmi çekilerek, İstanbul’da anlaştığımız firmada görüntüler değerlendirilerek eğer ki riskli bir durum varsa üzerine meme ultrasonu yapılarak riskli vatandaşlarımız ileri tetkik ve tedaviye yönlendirilmekte. 2013 ve 2014 yılında yaklaşık 25 tane hastamızı erken MMSA tespiti yaptık. Amaç hastalık ilerlemeden daha erken safhasında tespit etmek ve vücuda yayılmadan, bölgesel küçük bir tedaviyle de meme dokusunun dahi alınmasına ihtiyaç duymadan tedavinin sağlanması, kişinin yaşam kalitesinin daha yüksek şekilde devam etmesini sağlamak. 30 yaş üzeri tüm bayanlarımızda HPV/DNA ile rahim ağzı kanseri taraması yapılmakta. Türkiye’de İstanbul’da ve Ankara’da iki merkezde HPV/DNA laboratuarları kuruldu. Tüm Türkiye’den alınan kitler İstanbul bölgesi kendi içerisinde, biz Kırşehir olarak da Ankara bölgesine gönderiyoruz. 30 yaş üzeri tüm bayanlarımızdan aldığımız HPV/DNA ve smear örneklerini merkeze gönderiyoruz ve 10 gün içerisinde de sonuçları aile hekimliği bilgi sistemine düşmekte. Bütün vatandaşlarımızın aile hekimlerine giderek HPV/DNA’larını yaptırmalarını rahim ağzı kanser taramalarını yaptırmalarını istiyoruz. Çünkü rahim ağzı kanseri meme kanserinden sonra bayanlarda en sık görülen ikincil kanser türü. Bunun için de tarama programları yürütülmekte. Vatandaşlarımız bir şey çıkarsa korkusuyla gelmiyor, ama bizim amacımız da erken tespit etmek. Hastalarımıza kanserden korkmayın geç kalmaktan korkun diyoruz. Bir gün ayıracağınız yarım saat bir süreyle hem rahim ağzı kanser taramamızı, hem meme kanseri taramamızı yaptırabiliriz.
Aile hekimliklerimizde kolon kanseri taraması yapıyoruz. Bunu da bütün aile hekimliklerimizde ve KETEM’imizde gaitada gizli kan kiti dediğimiz küçük bir gebelik testi gibi bir kitle gaitamızda gizli kanamamız olup olmadığını tespit ediyoruz. Bu tespitler sonucu eğer ki kanamanız varsa ileri tetkikler yapmak için genel cerraha yönlendiriyoruz. Kanamanız varsa kanser demek değildir, hemoroit olabilir, bağırsak enfeksiyonu geçirebilirsiniz, gastrit ve ülserden kaynaklı olabilir. Bunun ayrımı yapılarak ileri tetkikle de kanserleşen bir dokumuz olup olmadığını tespit etmek anlamında hastaneye yönlendiriyoruz. 40 yaş üstü bütün erkeklerde de kanlarından aldığımız örneklerle PSA, prostat taramasını yapmaktayız.
Kanser taramalarını bütün vatandaşlarımızın yaptırmalarını umudu içerisinde olduğumuzu belirtiyorum. Geç kalmaktan korkun hatırlatmasını yapıyorum.” dedi.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM); meme, rahim ağzı, kolorektal ve prostat kanserine yönelik muayene ve tetkikler ücretsiz yapılıyor, 30-70 yaş arası kadınlar ile 50-70 yaş arası erkekler de KETEM’den faydalanabiliyor.

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN