‘Erkekler Bakımlarına Daha Fazla Özen Gösteriyor’

18 Temmuz 2020
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1245 defa okundu.
‘Erkekler Bakımlarına Daha Fazla Özen Gösteriyor’

Türkiye’de mart ayında görülmeye başlayan koronavirüs salgını nedeniyle çeşitli işletmelerin faaliyetleri geçici süreliğine durdurulmuş, normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte haziran ayında faaliyetleri durdurulan işletmeler, hizmetlerine devam etmeye başlamıştı. 

Yaklaşık iki ay kapalı kalan işletmeler arasında yer alan berberler de, haziran ayıyla birlikte Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilim Kurulu tarafından belirlenen tedbirler kapsamında faaliyetlerine devam etmeye başladı. 

Abdurrahman Orman, 13 yaşından beri berberlik yaptığını dile getirerek, meslekte dünden bugüne yaşanan değişimi anlattı. Orman, koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık iki ay kapalı kalan dükkanının kendisini ekonomik yönden olumsuz etkilediğini söyledi.

Mesleğimiz teknolojik anlamda gelişti

Uzun Yıllar Sinemanın arkasında bulunan dükkanında hizmet verdiğini belirten Orman, meslekte yaşanan değişimi şu sözlerle anlattı: “13 yaşımda çırak olarak mesleğe başladığım zamanla günümüzü karşılaştırdığımda birçok şeyin değiştiğini söyleyebilirim. Eskiden mesleğimiz daha zordu, kullanılan makineler gelişmiş değildi. Şimdi ise teknolojinin gelişmesiyle mesleğimiz de daha ileri seviyeye ulaştı. Her şey teknolojik oldu. Berberlerde yapılan uygulamalar da eskisinden farklı. Artık sadece sakal ya da saç tıraşı yapılmıyor. Cilt ve saç bakımı, ağda gibi uygulamalar artık berberlerde yapılıyor.

Yani erkekler, bakımına daha fazla özen gösterir hale geldi. Bu anlamda mesleğin gelişimi avantaj sağladı ancak tabii bunun yanında günümüzde eskiye kıyasla çırak yetişmemesi dezavantaja neden oldu” dedi. Berberlerde artık çırak yetişmediğini dile getiren Orman, “Şu an çırak yetiştiremiyoruz. Yurt dışında berber çok kıymetlidir çünkü bu işi yapan çok fazla insan yoktur. Zaman içerisinde Türkiye’de de durum böyle olmaya başlayabilir çünkü bizden sonra bu işi devam ettirecek kimse yok” ifadelerine yer verdi. 

Dükkanlarımızın kapalı kaldığı dönemde borçlarımız birikti

Koronavirüs salgını süresince yaklaşık 2 ay hizmet veremediklerini söyleyen Orman, sürecin kendilerini nasıl etkilediğini şöyle anlattı:

“Bu süreçte esnaf olarak pek destek görmedim. Bu nedenle dükkanlarımızın kapalı kaldığı dönem, bizler için zor bir süreçti. Borçlarımız birikti. Mesela ben hiç Bağ-Kur borcum olduğunu bilmem ama bu süreçte Bağ-kur borcum oldu. Bu anlamda zor bir süreçti. Haziran ayında dükkanlarımızı açtık ancak hala kapalı kaldığımız o zor sürecin üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Eski işlerimize geri dönemedik.” 

Orman, biriken borçlarda ertelemeye gidildiğini ancak ertelemenin kendileri için bir çözüm olmadığını ifade ederek, “Esnaf olarak borçlarımız ertelense de sonunda ortada bir borç var. Biz esnafın dükkanı mücbir sebep nedeniyle kapalı kaldı. Bizim kendi istediğimizle olan bir şey değildi. Bu nedenle borçlarımızda ertelenme yoluna gidilme yerine bu borçlar silinseydi bu durum bizleri daha fazla rahatlatan bir uygulama olurdu” diye konuştu. 

İnsanlar hem sağlıkları için tedirginlik yaşıyor hem de ekonomik anlamda yaşadığı zorluklarla psikolojik bir çöküntüye giriyor

Orman, koronavirüs salgını nedeniyle sadece esnafın değil, tüm insanların sosyolojik ve psikolojik açıdan yıprandığını belirterek, 

“Şu an esnaf olarak herkes zor bir süreçten geçiyor. Sadece bizler de değil aslında her sektör ve her birey zor bir süreçten geçiyor. Benim hemen hemen her sektörden müşterilerim var ve onlarla konuştuğumda hepsinin ekonomik, sosyolojik ve psikolojik anlamda zorlandığını görüyorum. İnsanlar hem sağlıkları için tedirginlik yaşıyor hem de ekonomik anlamda yaşadığı zorluklarla psikolojik bir çöküntüye giriyor” dedi. 

Biz salgın öncesinde de tek kullanımlık malzemeler kullanıyorduk 

Orman, haziran ayında hizmete başladıklarını ancak çoğu insanın halen berber ya da kuaförlerden hizmet alma konusunda tedirginlik yaşadığını söyleyerek, yaşanan tedirginliğin berber ya da kuaförlerin virüs taşıyıcısıymış gibi gösterilmesinden kaynaklandığını söyledi.

“Kamuoyunda sanki sadece berber ve kuaförler virüsü yayıyormuş algısı oluştu” diyen Orman, “Halbuki biz berberler olarak hijyene dikkat etmesi gereken ve dikkat eden bir meslek koluyuz. Virüs sonrası tek kullanımlık ürünleri kullanma zorunluluğu getirildi ancak biz zaten salgın öncesinde de tek kullanımlık malzemeler kullanıyorduk. Virüs sonrası tek kullanımlık ürünlerin zorunlu hale gelmesiyle insanlar da daha çok bu ürünleri talep etmeye başladı. Bu nedenle sağlık açıdan elbet tek kullanımlık ürünlerin zorunlu olması doğru bir uygulama oldu” ifadelerini kullandı. 

Haber Serhat Erdoğan

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN