Ticaret ve Sanayi Odası 9. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Kırşehir’in Sorunlarını Dile Getirdi
Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu,Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin düzenlediği ve Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Kırşehir’in sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini dile getirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 9.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda şunları söyledi: ‘’Değerli Başbakanım, Değerli TOBB Başkanım, Kıymetli Katılımcılar;
Öncelikle şunu söylemek isterim ki; bizler iş dünyası olarak, ülkemizin ekonomik gelişimi için; üretmeye, ihracat yapmaya her zaman hazırız. Yalnız şunu da biliyoruz ki, bir yerde ekonomik gelişimin sağlanması için; orada hukukun üstünlüğünün, demokrasinin ve bürokraside liyakat sisteminin işletilmesi öncelikli olmalıdır.
İlimizin sorunları kapsamında ilk belirtmek istediğimiz konu, tarıma ilişkin olacaktır.
Tarım konusunda; öncelikli talebimiz, tarımsal üretim noktasında ilimizle benzerlikler gösteren çevre illerin dâhil edilip de, ilimizin dâhil edilmediği IPARD Kırsal Kalkınma Hibe Destekleri Programı kapsamına alınmasıdır. Tarımsal anlamda gelişim gösterebilmemiz açısından IPARD desteği çok önemli bir unsur teşkil etmektedir.
Sorunun çözümü; IPARD desteklerine ilişkin iller bazındaki değerlendirme ve seçim ölçütlerinin yeniden değerlendirilmesinden geçmektedir.
Tarım konusunda yine önem verdiğimiz konulardan biri de sulu tarım meselesidir. İlimizde sulu tarım alanlarının arttırılmasıyla birlikte var olan tarımsal potansiyelimizin farkına varılacağına ve tarımsal anlamda büyük bir kalkınma içerisine gireceğimize eminiz.
Bu konuda İlimize önemli miktarda katma değer yaratmak noktasında Yamula Barajı Projesi’nin ivedilikle faaliyete geçirilmesi gerekmektedir. İlimizdeki atıl tarımsal alanların etkin bir biçimde sulanabilmesi ancak bu proje ile sağlanabilecektir.
Tarım konusunda belirtmek istediğimiz önemli bir hususta; glikoz kotalarının arttırılması ile son yıllarda zaten önemli bir ölçüde azaltılan pancar kotalarının daha da azalmasına neden olacağından, pancar üreticimiz ciddi anlamda mağdur olacaktır. Bu durumun Kırşehir tarımına da önemli ölçüde zarar vermesi kaçınılmazdır.
Ayrıca; tarım ülkesi olan Türkiye’nin tarımsal ihracat ve tarımsal ithalat dengesinin aynı seviyelerde olması bizleri çok üzmektedir.
İlimizin ekonomik gelişimi noktasında değineceğimiz önemli bir husus da, besicilik konusunda ilimizin sahip olduğu devasa potansiyeldir. Kırşehir olarak; besicilik sektörüne ilişkin olarak ilimize daha kapsamlı yatırım teşviklerinin sağlanması öncelikli talebimizdir.
Et ve Süt Kurumu’nun besi ithalatı yapmasına rağmen, kırmızı et fiyatlarındaki istikrarsızlık halen devam etmektedir. Bu durum, Et ve Süt Kurumu’nun besi ithalatına cevap veremediğini açıkça göstermektedir. Bu nedenle, ithal besi hayvan izni, Et ve Süt Kurumu’nun yanı sıra büyük çiftlik sahiplerine ve özel şirketlere de verilmelidir. Getirilen besilik materyallerin dağıtımı, Ticaret Borsalarımız kanalıyla yapılmalıdır.
Burada ilimizde besicilik sektöründe faaliyet gösteren üreticilerimizin bir mağduriyetini de dile getirmek istiyorum. Birtakım bürokratik engeller yüzünden, Fransa’dan yaklaşık 2 milyon euro alacağı olan Kırşehirli besi üreticilerimiz ne yazık ki o paralarını halen alamamaktadır. Bu konunun da bir an evvel çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz.
Konuşmamda belirtmek istediğim üçüncü ve son sorunumuz ise ulaşım ve lojistik ile ilgilidir. Kırşehir, ne yazık ki, herhangi bir demiryolu ulaşım ağı kapsamında yer almamaktadır. Buna bağlı olarak, taşımacılık ve bununla ilişkili hammadde girdilerinin yüksekliği, ilimizde gerek yerel, gerekse de il dışına satış yapan firmalarımızı sıkıntıya uğratmaktadır. Bu sorunumuzun çözümü noktasında; İlimize, Organize Sanayi Bölgesi’nin de içinden geçecek şekilde demiryolu bağlantısının kurulmasını talep etmekteyiz. Organize Sanayi Bölgesine ilişkin bir diğer talebimiz ise,bölgesel teşvikte 4. bölgede olan Organize Sanayi Bölgemizin komşu illerin Organize Sanayi Bölgeleri’nde olduğu gibi bir üst bölgenin teşviklerinden yararlandırılmasına imkân sağlanmasıdır.
Teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. dedi.