Kırşehir Cumhuriyet ilköğretim okulu müdürü Erol Gölbaşı dün bir basın toplantısı düzenleyerek Kırşehir’de bir tek Cumhuriyet ilköğretim okulunda böyle bir proje gerçekleştiriliyor.
Böyle bir proje TEMA vakfıyla gerçekleştirilerek uygulamaya konulduğunu dile getirdi.
Anaokulu ve 4. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilen bu projeye “TOPRAK DERSEM ÇIK” sloganıyla gerçekleşen proje hakkında 40 Arena Gazetemize bilgiler veren okul müdürü Erol Gölbaşı şu bilgileri verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlık Koruma Vakfı kısaca TEMA arasında imzalanan işbirliği anlaşması kapsamında okullarda “Minik TEMA ve Yavru TEMA” programlarını uygulayarak erozyonu önlemek, toprak, doğayı ve doğal varlıkları koruma ve çevre konularında çocukları bilinçlendirmek ve edindikleri bilgileri hayata geçirmelerini sağlamak amacıyla, ülke genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anasınıfı, bağımsız anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin katılabileceği bir proje hayata geçirilmiştir.
Projeye İlimizde sadece Cumhuriyet İlkokulu olarak biz müracaatta bulunduk ve okulumuz Anasınıfı TEMA Vakfı tarafından uygun bulundu ve çalışmalarımıza başladık. Mayıs ayına kadar yayılarak devam edecek etkinlikler eğitim paketi üç bölümde devam edecektir.
-Birinci Bölümde; Çevre Eğitimi ve Minik TEMA programı hakkında bilgiler,
-İkinci Bölümde; Programın ana temaları olan Toprak-Su- Hava konularıyla ilgili temel bilgiler (42 Etkinlik),
-Üçüncü Bölümde; Kaynakça ve okuma önerileri,
Özellikle öğretmenlerimiz ikinci bölüm ile ilgili olarak en az 21 etkinliği bölgemizin yerel şartlarını da dikkate alarak uygulayacaklardır. Buradaki asıl amaç çocuklarımızın “Toprak Dersem Çık” sloganıyla açık havada, doğayla iç içe olmalarını sağlamak ve onların yaratıcılık, gözlem, eleştirel düşünme gibi becerilerini geliştirmektir.
Eğitim Paketi Materyallerimiz İse;
Meşe toprak konulu posterler, gözlem kutusu, ve yıl sonu hediyesi olarak öğrencilere gönderilen minik tema rozetidir. Ayrıca projeyi yürüten öğretmene ve okula da katılım belgesi verilecektir.
Ayrıca Kırşehir TEMA Vakfı Başkanımız Hülya COŞKUN TUNA her öğrencimize çam fidanı, TEMA Formaları ve TEMA Kimlik Kartları hediye etmiştir kendilerine çok teşekkür ederiz.
Bu vesileyle bizlerde minik yavrularımıza erozyonla mücadele, ağaçlandırmanın önemi, bilinçli toprak kullanımı, su kaynaklarının korunması ve tasarrufu gibi canlılar için hayati önem taşıyan konularda farkındalık yaratacak bir programda yer almaktan çok mutluyuz.
Ben buradan proje ile ilgili çalışmaları yürüten anasınıfı öğretmenimiz Yasemin DAĞLI ve 4. Sınıf Öğretmenimiz Yeter BEYHAN Hanımefendilere, öğrencilerimize, İlimiz Genç TEMA ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerimize, Milli Eğitim Müdürümüze ve bizden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Cumhuriyet İlkokulu Anasınıfı Öğretmeni Yasemin Dağlıda proje hakkında bilgiler verdi.
Erken çocukluk dönemi insan gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir ve çocukların bu dönemdeki deneyimleri, ömür boyu sahip olacakları yaklaşımları, değer yargılarını, davranışları, alışkanlıkları, becerileri ve kimliği belirler.
Dolayısıyla hayatın ilk yılları, çocuklara doğa sevgisi kazandırmak ve sürdürülebilirliğe yönelik doğru tutum ve davranışlarını beslemek için iyi bir fırsattır.
Bende anasınıfı öğrencilerime bu farkındalığı kazandırmak amacıyla öğrencilerimi TEMA Vakfına üye olmaları konusunda destek oldum ve sınıf olarak TEMA Vakfına üye olduk ve TEMA sınıfı olduk.
Tema Başkanı Hülya Hanım bize çok yardımcı oldu sınıfımıza çam ağaçları, formalar ve kimlik kartları getirdi ve biz gönüllü TEMA sınıfı olduk.
Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve TEMA Vakfı’nın bir projesi olan “Minik TEMA” projesini sınıfımızda uygulamaya başladık.
Minik TEMA; Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle 2010 yılından bu yana uygulanan Türkiye’nin en kapsamlı toprak odaklı erken çocukluk çevre eğitimi programıdır.
Programın amacı, erken çocukluk dönemindeki çocukların doğa ile olan bağlarını güçlendirmek, doğada kaliteli vakit geçirmelerini sağlamak, fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimlerini desteklemek, öğretmenlere ise doğa ile ilgili bir etkinlik havuzu sunarak bu etkinlikleri çeşitli materyallerle desteklemektir.
Bende bu etkinlik havuzundan yararlanmakta ve sınıfımda bu etkinlikleri büyük bir zevkle uygulamaktayım.
Çocuklar ve şahsım oldukça eğlenceli ve bir o kadar da eğitici bu projeyi uygulamaktan zevk duyuyoruz.
Bu etkinlikler kapsamında atık kâğıtları değerlendirip kâğıt hamurları yapıyoruz.
Bitkileri inceleyip sınıfımızda bitkiler yetiştiriyoruz.
TEMA Vakfının bize ücretsiz olarak gönderdiği gözlem mercek kutularıyla küçük bitkileri inceliyoruz. Aynı zamanda okulumuz 4. sınıf öğretmeni Yeter BEYHAN hocamız da bu projenin “Yavru TEMA” aşamasında bu projeyi ve etkinlikleri sınıfında uygulamakta.
Umarım okul ve sınıfım olarak çocuklarda bu farkındalığı kazandırabilir