Kırşehir Müftülüğü tarafından “Çocuk İstismarı ve Aile İçi Mahremiyet Eğitimi” semineri düzenlendi.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kırşehir Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun düzenlediği “Çocuk istismarının önlenmesi ve mahremiyet eğitimi” konulu eğitim semineri verildi. İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda yapılan seminere Diyanet İşleri Başkanlığı müşavirlerinden Doç. Dr. Huriye Martı, İl Müftüsü Mehmet Şahin, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Sibel Küçük, Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü görevlileri, İlçe Müftüleri, il müftülüğü şube müdürleri, il ve ilçe vaizleri, Kırşehir merkez ve köylerinde görev yapan imam-hatip ve müezzinler, bayan Kur’an kursu öğreticileri katıldı.
İl Müftüsü Mehmet Şahin açılış konuşması yaparak düzenlenen seminerin içeriği hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Şahin; “Diyanet İşleri Başkanlığımız ve İl Müftülüklerimiz bünyesinde görev yapan görevlilerimiz toplumun her kesiminde görev yaparak toplumu din konusunda aydınlatmaktadırlar. Din manevi bir mefhumdur. Gözle görülmez bu dinin görünür hale gelmesinin yegane vesilesi Müslümanlardır, görevlilerdir. Dinimizin hedefi olan 5 esas vardır. 1-Dini muhafaza 2-Aklı muhafaza 3-Nefsi muhafaza 4-Nesli muhafaza 5-Malı muhafazadır.
Bizim bu anlamdaki en büyük görevimiz, bebeklikten 100 yaşına gelmiş insana kadar her kesim üzerinde görevimizi en iyi şekilde yapmaktır. Mahremiyetin en büyük eğitimini dinimiz vermektedir. Mahremiyet eğitimi ailede başlar. Burada anne ve babaya çok büyük görev düşmektedir. Tabi bu arada bizlere de bazı görevler düşmektedir. Bu görevi zaten sizler yani görevlilerimiz hem camilerinde hem kurslarında veriyorsunuz. Şu anda devam eden yaz Kur’an kurslarında da bu eğitimi gelen çocuklara ve cemaatinize zaten veriyorsunuz.” dedi.
Daha sonra sunumlarını yapmak üzere Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Sibel Küçük kürsüye çıktı. Küçük, “Çocuk istismarı nedir, çocuk istismarının tarihçesi,Dünya da ve Türkiye de durum nedir, çocuk istismarı çeşitleri, çocuk cinsel istismarı” konuları hakkında sunumunu yaptı.
Çocuk İstismarı konusunda seminer veren Yrd. Doç Dr. Sibel Küçük; “Çocuk istismarı denilince genelde gözlerden uzak kuytu mekanlar akla gelse de çocuk istismarı daha çok çocukların kendilerini rahat hissettikleri yerlerde gerçekleşiyor. Çocuk istismarının; duygusal istismar, fiziksel istismar, ekonomik istismar, cinsel istismar olmak üzere 4 çeşidi bulunmaktadır.” dedi.
Ekonomik durumu kötü olan, aile içi iletişim eksikliği bulunan, sevgi eksikliği yaşanan ailelerin çocuklarının istismara daha açık olduğunu belirten Yrd. Doç Dr. Sibel Küçük, “Aileler son derece dikkatli olmalı. Önceden hiçbir sıkıntısı olmayan çocuklarda aniden uyku bozukluğu, aşırı talepkarlık, saldırganlık, içe dönüklük, anne babaya aşırı düşkünlük, korku, öfke patlamaları, derslerdeki başarısında düşüş yaşanıyorsa, ailelerin çok daha dikkatli olması gerekir.
Bu konuda topluma rehberlik etme konumunda bulunan din görevlilerimize ve Kur’an kursu öğreticilerimize ayrı bir görev düşüyor. Görevlilerimiz kendi çocukları ile ilgilendikleri gibi görev mahallerinde çocuk istismarı yapıldığını düşündüklerinde konuyu çocuğun ailesine söylemeden hemen kolluk kuvvetlerine bilgi vermelidirler. Kolluk kuvvetleri gerekli incelemeyi yaptıktan sonra gerçekten böyle bir durumun varlığını ortaya koyarlarsa durum konunun uzmanları tarafından ailelere bildirilmelidir. Bu hem kanuni hem de insani bir görevdir.
Çocuk cinsel istismarı ile ilgili çalışıyoruz temel bazda. Toplumda çok önemli bir sorun, hem bizde hem Avrupa’da. Bunun için çocukları nasıl eğitebiliriz fikriyle yola çıktık aslında. İlk başta zihinsel engelli çocuk ve aileleriyle çalıştık, çok başarılı olduk, çocukların ciddi oranda farkındalıkları arttı.” tavsiyelerini vererek örneklerde bulundu.
Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı müşaviri Doç. Dr. Huriye Martı, “Çocuğa mahremiyet bilinci kazandırma” ile ilgili sunumunu yapmadan önce seminerin düzenlenme amacı ve önemi hakkında konuşma yaptı. Kırşehir’de çok iyi çalışan bir Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun bulunduğunu söyledi.
Mahremiyet eğitimi konusunda seminerine geçen Doç. Dr. Huriye Martı; ” Mahremiyet eğitimi, Cinsel eğitimden daha kapsamlıdır. Zira cinsel bilgilerin yanı sıra, çocuğun kendisinin ve diğer insanların özelinin/özel alanının farkına varması, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması, kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koyması hakkındaki bilgileri içerir.
Mahremiyet eğitimi, çocuğun özgürlüğünü kısıtlayan, özgüvenini zedeleyen, yaşam alanını sınırlayan, kuşkucu, korkak, aciz olmasına sebep olan bir eğitim değildir. Çocuğu güçlendiren, kendini tanımasını ve özel hissetmesini sağlayan, ruhsal ve cinsel açıdan korumasını temin eden, özsaygısının gelişmesine fırsat veren, İnsana saygıyı ve ‘sınır’ mefhumunu öğreten bir eğitimdir.” dedi
Daha sonra Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Büro Amirliği çalışanlarından Komiser Rümeysa Nur Gürbüz’de “ Cinsel istismarın hukuki boyutu, mağdurun ruh hali ve mağdura yaklaşım soruşturma sürecinde yapılan iş ve işlemler konularında bilgiler verdi.
Programın sonunda İl Müftüsü Mehmet Şahin programa katılımlarından dolayı katılımcılara teşekkür ederek kendilerine Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından hediye verdi.