Çevreyi Tehlikeye Atma

8 Nisan 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
301 defa okundu.
Çevreyi Tehlikeye Atma

17506135_662244070645783_2112332847_n

Anız Yakmak Hayvanlara ve Toprağa Ciddi Zararlar Verir

 

Kamanın Kekilli Ali Köyünden Mehmet Şeker anız hakkında bilgilendirme yaptı. Mehmet Şeker gazetemiz 40 Arena’ya yaptığı açıklamada: Öncelikle anızın ne anlama geldiğini anlatayım. Anız, tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan ekinlerin toprakta kalan kök ve saplarına verilen isimdir. Tarımda anızların yakılarak yok edilmesi oldukça yaygın bir durum olmakla beraber olarak anız yakımı zararlı olarak kabul edilmektedir. Bahar döneminin geldiği şu günlerde çiftçilerin dikkat etmesi gerekiyor. Hasat döneminden sonra bitki artıkları ve tahıl kalıntıları temizlemek için, zaman zaman tarlaları yakıyorlar. Organik madde miktarının azalması ve yok edilmesi toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir. Farkında olmadan bitki örtüsüne zarar verir hale geldiler. Bu nedenle tarladaki verim oranı düşer. Bu zararların en başında yaban hayatında bulunan bakteri ve böceklerin yok olmasına sebep olurlar. Bir diğer önemli nokta ise bitki örtüsünü yakmak erozyona da yol açar. Bunun sonucunda toprak çok ciddi zarar görür. Yaban hayvanları barınak ve yaşayacak yer bulamazlar. Anız yakılması uzun vadede toprakta ciddi vitamin eksikliğine sebep olur. Çölleşmeyi başlatır. Anız yakmadan yaban hayvanları beslenerek doğal bir çözüm bulunabilir. Bu nedenle kuraklığın ana sebeplerinden bir diğeri de bitki örtüsünün yakılmasıdır. Bilinçsizce yakılan anızlar tarlanın civarında olan meyve ağaçlarına tarlanın altına üstüne büyük zararlar verilir.” ifadelerini kullandı.

“Anız Yakmanın Önüne Geçmek İçin Neler Yapılmalıdır” ?

Çiftçilerimizde anız yakmanın gerekçesi olan “daha iyi bir tohum yatağı” hazırlama modern tarım teknikleri kullanılarak yapılmalıdır.

Hububat hasatları biçer-döverle toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır. Hububat başağın hemen altından biçildiğinde anız çok yüksek kalmakta ve mikro organizmalar tarafından parçalanması, çürüyerek organik maddeye dönüşmesi daha zorlaşmaktadır.

Hasat sonrası parçalanma ve çürümeyi kolaylaştırmak için, sapları parçalayıcı bir alet kullanarak, anız toprağa karıştırılmalıdır.

Anızların daha çabuk parçalanıp ayrışarak organik maddeye dönüşmesi sağlamak amacıyla, kalan sapın yaklaşık % 1’i oranında (2-3 kg/da N civarında) azot dengeleme gübresi verilmelidir.

Ayrıca yabancı ot ve haşereleri yok etmek anızın yakılması yerine “ilaçlı mücadele” yapılmalıdır.

HABER: YUSUF AY

 

 

Anahtar Kelime:
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN