BÖLÜM 3 – “HAYAT İLETİŞİMİNİN” KİLİT FAKTÖRLERİ

27 Temmuz 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
643 defa okundu.
BÖLÜM 3 – “HAYAT İLETİŞİMİNİN” KİLİT FAKTÖRLERİ

BU RESİM ALINACAK RESİM DEĞİŞECEK

NLP (NeuroLinguistic Programming) Duyusal Algı Programlama biliminde; hayatta etkili olmak için bazı kilit faktörlerin farkında olmak ve kullanmak esastır.

Bilmelisiniz ki; İyi bir iletişimin,etki uyandırmanın ve kişilerde değişim sağlamanın ön koşulu her şeyden önce uyumdur.Çünkü yaklaşım her şeydir.İletişim başarısında en önemli kilit faktörler; “Uyum          -Beden Dili -Ses – Sözcükler “ olmak üzere dört ayrı bölüme ayrılır. Her bölüm başlı başına başarıya giden yolda çok etkilidir. Şimdi sizlerle bu bölümlere doğru yolculuğa çıkmak istiyorum. Beni Takip Edin…

 

1-“UYUM” KİLİT FAKTÖRÜ

 

NLP’nin iletişime bakış açısını “iletişimin anlamı ürettiği karşılıktır” varsayımı açıkça ifade etmektedir. Buna göre NLP’de iletişim sorumluluğu mesajı ileten kişiye yükleniyor. Diğer yandan “başarısızlık yoktur, yalnızca geri besleme vardır” varsayımı ile de hiçbir iletişimde başarısızlık olmadığını, bunun yalnızca amaca ulaştırmayan bir yolu daha keşfetmek olduğunu vurguluyor.

İletişimde yanlış anlamaları, daha farklı bir deyişle, gönderilen mesajın karşı tarafça göndericiden farklı yorumlanmasını önlemek için, alıcının tepkilerine dikkat edilmeli ve gerekli müdahaleler yapılmalıdır. İletişim süresince her bir yer kendine has özellikleri ile katılmalıdır ve bu özellikler iletişimi doğrudan etkileyen faktörler olmalıdır. İletişimde benzerlik önemlidir ve kişilerin benzerlikleri ne kadar fazlaysa, iletişim o kadar kolaylaşır. Ancak şu da bir gerçektir ki, insanlar her zaman kendilerine benzeyen
kişilerle iletişim içinde bulunamaz. Özellikle siyasi ve iş hayatında birbirinden çok farklı özelliklere sahip kişiler bir arada bulunur ve çeşitli nedenlerle bu insanlar arasında bir iletişim sağlanması zorunludur. Diğer yandan her kişi için başarılı bir iletişim ayrı bir öneme sahiptir. İletişimin sağladığı yararlar ve ekip için önemi göz önüne alındığında, liderin iletişim becerilerini geliştirmek konusunda daha fazla çaba harcaması gerektiği söylenebilir. Çünkü liderin en önemli görevi olan yönlendirmenin gerçekleştirebilmesi için iletişimden azami düzeyde faydalanması gerekmektedir.
Uyum; NLP’de karşılıklı güven duymaya ve özen göstermeye dayanan ilişkiler için kullanılır. Uyum, karşıdaki kişinin dünya modelinde, onunla buluşabilmektir. Uyum sağlamak, başkalarını tanımak ve onların dünyalarına girmekle olur. Bunun anlamı onlarla aynı fikirde olmak değildir. Sadece uyum sağlamaktır.

İyi bir iletişimin temeli uyum oluşturmakla sağlanır. İyive uyumlu bir iletişim
kurmanın anlamı “empati” geliştirmektir. Empati kavramı ile karşıdaki kişiyi anlamak ve
olayları onun gözünden görebilmek, anlamaktadır. Bunu ikinci pozisyona geçerek yapmak
mümkündür.
Uyum sağlamanın ilk koşulu, karşıdaki kişiyi kabul etmek ve ona hak ettiği ilgiyi göstermektir. İlgi görmek manevi düzeylerde, kimlik boyutunda kabul görme olarak algılanır ve kişinin kendini yakın hissetmesini sağlar. İkinci koşulu ise, beden dilini karşıdaki kişiye uydurmaktır. Buna göre de iletişim halindeyken konuşulan kişi ayaktaysa ayağa kalkılır, oturuyorsa oturulur, kişisel alan kullanımlarına dikkat edilir ve göz teması kurma süresi karşısındakine göre ayarlanır. Ancak uyumun taklit etmek olmadığının vurgulanması gereklidir.

İyi bir iletişimin temeli uyum oluşturmakla sağlanır.

Uyum beden dili, ses ve sözcüklerle sağlanabilir. Özellikle beden dili uyum sağlamada en önemli araçtır. 1981’de California Üniversitesi’nden Albert Mehrabian tarafından yapılan bir araştırmada iletişimin %55’ini beden dilinin, %38’ini ses tonunun ve %7’ sinin de kelimelerden oluştuğu saptanmıştır. Bunun anlamı iletişimde insanların beden dilinin gönderdiği mesajlara ve ses tonundan daha fazla önem verdiğidir.

Yazının devamını Perşembe günü okuyabilirsiniz.

İletişim Bilgileri:

Adres- Tunus Cad. 85/7 Kavaklıdere/ANKARA

Tel-0312 428 89 89

E-mail- nlpdap@nlpdap.com

 

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN