Bilmemek Değil, Öğrenmemek Ayıp!
Kırşehir Rehberlik Araştırma Merkezinden Kurum Müdürü Veyis Bayraktar, Rehber öğretmen Gazanfer Pehlivan ve Özel Eğitim öğretmeni Dr. Deniz Akbal kısa adı RAM olan Rehberlik Araştırma Merkezi’nin, çalışmaları ve Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürü Mustafa Demir ise kurum çalışmaları konulu semineri bölümümüz dördüncü sınıf öğrencilerine sundu.
MEB Rehber öğretmeni Gazanfer Kürşat Pehlivan 40 Arena Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamalarda RAM’ın çalışmaları hakkında ve RAM nedir? bu hususlara ilişkin bilgiler verdi; “Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM), Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan, özel eğitim ve rehberlik psikolojik danışmanlık konularında ailelerin ücretsiz destek alabileceği kurumlardır.
Rehberlik araştırma merkezleri genellikle her ilçede bir tane bulunmaktadır.
Kurumda özel eğitim öğretmenleri ve psikolojik danışmanlar çalışmaktadır.
RAM’da çalışan personel, hafta için 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’na (https://orgm.meb.gov.tr/)bağlı olmasına rağmen kurumda, okullardaki “yaz tatili” ve “sömestre tatili” uygulanmamaktadır.
Daha çok özel eğitim konusunda hizmet veren kurumda “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” ve “Özel Eğitim” olarak 2 bölüm yer alır. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü; İlçede yer alan okulların “rehberlik servisleri” ile koordineli olarak çalışmakta, yıllık yapılacak rehberlik planlarının hazırlanması ve uygulanmasına destek sağlamaktadır. Ayrıca okullarda görev yapan rehber öğretmenlerin mesleki bilgilerinin arttırmak amacıyla seminer çalışmaları planlamaktadır.
ÖZEL EĞİTİM BÖLÜMÜ;
Gelişimsel geriliği olan ya da olmasından şüphe duyulan çocuklar ile üstün zekalı olduğu düşünülen çocukların inceleme ve değerlendirme işlemlerinin yapıldığı bölümdür. Özel gereksinimi olan(zihinsel yetersizlik, otizm, görme kaybı, işitme kaybı, bedensel yetersizlik, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, üstün yetenekli gibi) okul çağı çocukları için, okullarda uygun eğitsel hizmetin sağlanması konusunda da destek vermektedir.
RAM’A KİMLER BAŞVURUDA BULUNUR?
RAM’a gelişiminde gerilik olan ya da olduğundan şüphe duyulan çocuklar ile üstün zekaya sahip olduğu düşünülen çocukların aileleri başvuruda bulunmaktadır. Rehberlik ve Araştırma Merkezine nasıl başvuru (https://okul.com.tr/aileler-icin/makaleleri/rehberlikarastirma-merkezine-ram-basvuru-266) yapılacağını öğrenmek için makalemizi inceleyin. RAM’da Hangi Değerlendirme Envanterleri Kullanılmaktadır? RAM’da çalışan personelin eğitimleri dahilinde, zeka testleri (WISC-R ve Stanford Binet Testleri) ve gelişim testleri uygulanmaktadır.
ÖZEL EĞİTİM GEREKSİNİMİ OLDUĞU BELİRLENEN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK RAM HANGİ ÇALIŞMALARI YAPMAKTADIR?
Özel eğitim gereksinimi olduğu belirlenen öğrencilere, ücretsiz özel eğitim desteği alabilmeleri için RAM rapor çıkmakta ve bu raporun devamlılığının sağlanması amacıyla her yıl düzenli olarak çocukların değerlendirmeleri yapılmaktadır. Her yıl düzenli olarak yapılan değerlendirmelerde öğrencilerin destek aldığı Rehabilitasyon Merkezinden, devam ettiği okulun sınıf öğretmeni ve rehber öğretmeninin gözlemlerinin yer aldığı “Bireysel Gelişim Raporu”na göre değerlendirme yapılmaktadır. Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından okul çağında özel eğitim gereksinimi olan çocuklar için “Kaynaştırma Eğitimi” kapsamında sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmenlerinin dahil olduğu” BEP Kurulunun” oluşturulması sağlanarak, her öğrencinin gelişimsel ihtiyacına uygun “Bireyselleştirilmiş Eğitim Planlarının (BEP)” hazırlanması takip edilmektedir.” (Haber: Didem CEYLAN)