Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu 40 Arena Gazetesini Ziyaret Ederek Öğrenci Hemşireler Derneği Hakkında Bilgi Verdi
Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu gazetemiz 40 Arenayı ziyaret etti. Ziyaret sırasında gazetemize Öğrenci Hemşireler Derneği (ÖHDER) hakkında bilgi verdiler. Öğrenci Hemşireler Derneği Temsilcisi Doğukan Cengiz gazetemize yaptığı açıklamada: “80 üzeri temsilcimiz 4000 civarında üyemiz bulunmakta. Üyelerimiz sadece hemşire lisans öğrencilerimizdir. Bizler sosyal, kültürel, bilimsel çalışmalar ve yaptığımız işlerle hemşirelik mesleğinin toplumdaki yer ve imajını yükseltemeye çalışıyoruz. Temelden başlayıp öğrencileri temelden örgütlemeye çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda Lisansa teşvik konferansı, köy okullarında sağlık taraması, Sağlık Meslek Lisesi Anadolu Öğrencilerine meslek tanıtımı, tanışma kahvaltıları, gerçekleştirdik. Okulumuzda bilgilendirme amaçlı afişlerimiz oluyor. Sosyal etkinlik olarak Erciyes’te Kar Festivali düzenledik. Her yıl düzenlenen konferanslara katılım sağlıyoruz. 12 Mayıs Hemşireler Haftasında etkinlik düzenliyoruz.
MESLEKİ BİRLİK
Bir mesleğin güç odağı haline gelebilmesi için: aynı düşünce ve inançları taşıyan belirli sayıda insanın bir araya gelerek bir örgüt yapısı oluşturması: oluşturulan bu örgütün hareketliliğin bulunması, mesajlarını üyelerine ileten ve geri bildirimlerini alabilen,irdeleyen, istekleri gerekli otoritelere ulaştıran bir yapısının olması gerekmektedir.
Hemşirelerin her alanda güç kazanmasının en iyi yolu, belirli amaçlara ulaşmak için birlikte hareket edebilmeleridir. Birlikte hareket edebilme konusunda en büyük güç kaynağı ise mesleki örgütlenmedir. Mesleki örgütlenme, mesleki özgürlük kazanmak, sosyal güç oluşturmak, meslek vizyonu ve misyonunu bilmek için gereklidir.
Her ne sebeple veya bahaneyle olursa olsun elini taşın altına koymaktan çekinen ancak mesleki veya öğrenciliğinin zorluklarından dem vuran, şikayet edip serzenişlerde bulunan kesimler: yarın herhangi bir haksızlıkta söz söyleme hakkına sahip olamayacaklardır. Bu kesimin görmediği ya da bazıları için, görmek istemediği gerçek, emek olmadan yemek olmayacağı, bugün konuşmayanın yarın konuşmasının bir önemi olmayacağıdır. Bu noktada hatrı sayılır bir kesim, öğrencilik yıllarında bu faaliyetlerin bir öneminin ve etkisinin olmayacağını düşünmektedir. Oysa ki bu tutum gerçeklikten uzaktır. Bu yüzdendir ki biz öğrenciler olarak daha büyük sorumlulukların bilincinde olmalı ve örgütlenme yoluna daha erken adım atmalıyız. Bu meslek bize bir çok şey katacaktır elbet, ancak burada kendimize sormamız gereken asıl soru ‘Ben bu meslek için ne yapabilirim?’ olmalıdır. Kaldı ki kendini geliştiremeyen meslek, mensuplarını da geliştirmeyeceği gibi onların niteliklerini de arttırmaktan uzak olacaktır. Kısacası geliştirdiğiniz kadar gelişir emek verdiğiniz kadar karşılık alırsınız. Bu da bir iki kişi ile değil bir kişi gibi hareket eden binlerle başlar. Bugün mesleğin sorunların ana failleri mensuplarıdır.
ÖĞRENCİ HEMŞİRELER DERNEĞİ HAKKINDA
Son yıllarda Türkiye’de hemşirelik alanında örgüt anlayışı gelişmiş ve hemşireliğin değişik alanlarında genel ve özel amaçları olan dernekler kurulmaya başlamıştır. Öğrenci Hemşireler Derneği (ÖHDER) de kurulduğu günden bu yana başta mesleki bilincin gelişimi olmak üzere: mesleki örgütlenmenin sağlanması, bilimsel, mesleki ve sosyal platformlarda bir araya gelme amacıyla etkinliklerini gerçekleştirmektedir.
“İzmir merkezli kurulan dernek, ulusal ve uluslararası platformda çalışmaktadır. Türkiye’deki hemşirelik bölümlerinin büyük çoğunluğunda temsilciliği olan derneğimiz Türkiye’de hemşirelik öğrencilerinin üye olabileceği ilk ve tek dernektir. 2016 yılı itibari ile üye sayımız 3500’ü aşmıştır.
Misyonumuz zamanında ve etkili örgütlenme yoluyla Türkiye’de ve tüm dünyada klinik çalışanı, akademisyeni , öğrencisi ile tüm hemşirelik camiasının birlik olma davasında hizmet etmektir. Vizyonumuz ise, siyasi ideolojilerden ve kurumlardan bağımsız olarak çıktığımız bu yolda, yaşanan tüm olaylara hemşirenin gözüyle bakmaya devam ederek Türkiye’de ve Arvrupa’da öğrenci hemşirelerin ve hemşirelik felsefesinin temsilcisi olmaktır.
DERNEK NE YAPIYOR?
Eğitiminden çalışma hayatına hemşirelik camiasında gördüğümüz, hissettiğimiz sorunlara yönelik hareket ediyoruz. Meslek mensubu hemşirelerin kendi değerlerinin ve sorumluluklarının tam farkına varmamış olmalarını büyük bir sorun olarak görüyoruz. Akademik sahada yeterince araştırma yapılıp arşivlenmediğini, yapılanların kliniğe ve literatüre yeterince araştırma yansıtılamadığını, bir birlik bilincinin oturmadığını düşünüyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında benzer ve başka mesleki alanlarda bu sorunların çözümünde örgütlerin sahip olduğu söz hakkını biliyor ve yaptırım gücüne şahit oluyoruz. Emosyel ve resmi alanda bir temsiliyet eksikliğinin olduğunu görüyoruz.
Bu sorunların çözümüne holistik yaklaşıyor ve mesleğin temellerini değiştirecek olan yeni nesillerin hem teorik hem donanım hem de bireysel donanım olarak daha nitelikli olmalarını sağlamak adına çıktığımız bu yolda emin adımlarda yürümeye devam ediyoruz.
Derneğimizin bünyesinde beş komisyon var. Bu komisyonlar aracılığıyla ulusal&uluslararası birçok etkinliğe imza attık ve her geçen gün yeni etkinlikler planlıyoruz. Bu etkinlikler sayesinde dernek üyeleri arasında bir olabilme ve birlikte hareket edebilme yetisini kuvvetlendirme şansını yakalıyoruz. Bilimsel programları takip ediyoruz. duyularını yapıyor ve katılım sağlıyoruz. Katıldığımız ve düzenlediğimiz programlarda mesleğin tarihini, felsefesini, günümüze ilişkin sorunları ve çözüm yollarını, bize düşen misyonu öğreniyoruz. Bunların yanısıra kariyer fırsatlarını öğrenebiliyor, Türkiye’ninher yerinden hemşirelik öğrencileriyle sosyalleşme fırsatı buluyoruz. Hak savunucu rolümüzü de ekleyelim. Dernek olarak özellikle üzerine gittiğimiz ‘eğitimde standardizasyon sorunu, stajlarda yaşanan problemler’ gibi genel konular olduğu gibi bireysel&grupsal öğrenci sorunlarıyla da ilgileniyoruz. bu konuda resmi çalışmalarımız ve görüşmelerimiz de mevcut. Uluslararası boyutumuzu da unutmamak gerek. Başta Avrupa Hemşirelik Öğrencileri Derneği üyeleri ve görevlileri olmak üzere birçok ülkenin hemşirelik öğrencileri ve ilgili dernekleriyle iletişim halindeyiz. Eğer öğrenci hemşireyseniz ve bu tarz toplantılarla, kongrelerle ilgilyseniz: yurt dışıyla ilgili hem bilgi sahibi olmak için bize danışabilir Erasmus+ proje yazım ekiplerimize katılarak Avrupa ülkelerine gitme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Dernek olarak: hemşirelik önlüğü giyip onun için terleyen her gönüllünün müttefiki olmuş: bu gibi hareketlerde hiçbir zaman ideolojilerin kurbanı olmamışızdır. Dışarıda gelen çirkin eleştirilere: yıpratıcı söylemlere cevabımız; yine yaptığımız işlerle olacaktır.Karşıt görüşe sahipmiş gibi öngörülen örgütlerle çalışmamız da bunun kanıtıdır. Çıktığımız yol: ‘ Lafa değil işe bakarız’ yoludur. Bu yolda durup cevap vermek bize göre vakit kaybıdır. Hemşirelik mesleğinin hak ettiği değeri bulmasını istiyorsak; ve bu isteğimizde samimiysek , bu göstermekten aciz olmamalıyız.” ifadelerini kullandı. Gerçekleştirilen sohbetlerin ardından fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.