aLıŞVeRiŞ YaPMaNıN SıRLaRı

10 Kasım 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2081 defa okundu.

böcek ugur

İnsanoğlu her zaman bir şeyler alır durur. Çünkü ihtiyaçlar sonsuzdur. Biri biter, bir başkası başlar. Ticaretin içinden gelen biri olarak, alışverişin püf noktalarını sizinle paylaşmak istiyorum. Öncelikle ihtiyaçları belirlemeli plan yapmalı; tabi ki! Bunu söylerken bir ekmek almak için planlama yapmaktan bahsetmiyorum desem bile yalan olur. Çünkü ekmek alırken bile planlama yapmalıyız. İki ekmeğe ihtiyacımız varken 5 tane ekmek alıp, sonra bayatladı diye çöpe atmamak gerek. O zaman ilk yapacağımız şey planlama ve devamında gelen şeyleri ise şöyle sıralamak gerek. Ancak; öyle yapmayalım, bir karı kocayı alışverişe gönderelim ve aralarındaki iletişime dikkat çekelim. Doğrulara sonra siz karar verin. Ne dersiniz. Peki sizin dediğiniz gibi olsun. Yakın plan çekiyoruz arkadaşlar

kamera

Adam – Karıcığım hadi çıkalım. Daha çok işimiz var bak. Akşama misafir gelecek, ne oyalanıyorsun sen orada.

Kadın – Kocacığım alışveriş listesine bir iki bir şey daha ilave ediyorum. Malum akşam misafirlerimiz var.

Adam – Peki peki karıcığım, bilirim sen liste yapmadan çıkmazsın.

Kadın – Hadi listeyi kontrol et sen daha önceden marketlerden, fiyatları almıştın.

Adam – Tamam ya! Unutmuştum. Bir saniye şu listeyi tekrar elden geçireyim bak. Söylediğin çok iyi oldu.

İkisi beraber listeye bakarlar ve.

Kadın – Bey bak ayçiçek yağı, şeker A marketinde ucuz. Çay ve şampuan, bulaşık ve çamaşır deterjanı B marketinde ucuz. Ben bütün ihtiyaçları yazdım. İki güne bir markete gidip gelmenin alemi yok. Boşu boşuna  ikide birde markete gitmeye benzin yakmayalım. Aylık erzağımızı alalım tamam mı?

Adam – Peki karıcığım.

Adam ve kadın markete giderler ve

Kadın – Kocacığım bak yine ürünün son kullanma tarihine bakmadan sepete koyuyorsun. Dur bir bakayım, ( ürünün son kullanma tarihine bakınca kullanma tarihinin bitmesine iki gün olduğunu görür. ) Bak son kullanma tarihine 2 gün varmış. Ama biz bu ürünü iki günde bitiremeyiz. Bak şunu al onun son kullanma tarihi daha yeni.

Bu arada şunu unutmayınız marketler tarafından yeni ürünler daima arka taraflara konur. Son kullanma tarihleri yaklaşan ürünler daima öne konur. Eğer alacağınız ürünü son kullanma tarihine kadar tüketeceğinize inanıyorsanız. Öndeki günü yaklaşmış ürünü alın. Yok o sürede bitiremeyecek seniz. Ürünü bitirebileceğiniz tarihteki ürünü alın. Bir de marketlerde daha ucuz ve kaliteli mallar genelde, ya üst raflara yada alt raflara konur. Her ürünün kendine has tetkiki vardır. Mesela siyah zeytin alacaksanız. Çekirdeğini çıkarın ve çıkan çekirdeği zeytinin renginden daha açık renk olmalı ve zeytini parmağınızla ovuşturun eğer parmağınızda siyah bir leke bırakıyorsa. O zeytini almayın çünkü o zeytini olgunlaştırmak için kostik denen zararlı bir madde ile kısa sürede tüketilecek hale getirilmiştir. Ancak sağlığa kesinlikle zararlıdır. Şimdi size her üründe nelere dikkat etmenizi yazsam inanın bir kitap yetmez. Ancak sizin dikkat edeceğiniz hususlar. Ürün ne kadar sağlıklı bunu iyi tespit etmelisiniz. Son kullanma tarihine önemle dikkat bakmalısınız. Ürünlerin içinde koruyucu madde olarak kullanılan maddelere önem vermelisiniz. Çünkü içinde koruyucu madde içeren ürünler genelde sağlıksız ürünlerdir. Birde iki değişik elma aldığımızı farz edelim. İkisini de  dolaba koyduk biri 15 gün sonra bozulmaya başladı öteki 3 aydır bozulmuyorsa, bozulan ürün sağlıklı bozulmayan üründe mutlaka ve mutlaka genetiği oynanmış bir üründür. Eee bizimkiler alışverişin hangi boyutundalar bir bakalım. Ooo bizimkiler marketten çıkmışlar. Giyim mağazasına girmişler çocuklarına bir kazak alacaklar ve de kaliteli bir kazak almak istiyorlar. Mağazada bir kazak beğendiler ama çok pahalı

Kadın – Bey oğlanın evde giyecek kazağı var. İki ay sonra kazaklar indirime girer o zaman yarı fiyatına alırız ne dersin.

Burada verilecek karar ne olmalı söyleyeyim mi?  Böyle durumlarda her zaman kriteriniz şu olsun. Eğer o kazağı almak o an için elzem değilse, bekleyip daha ucuza almalı. Ancak elzem ise mutlaka almalı.

Kısacası alışverişlerde plan yapmalı, ürünlerin son kullanma tarihini iyi belirlemeli. Aldığımız bir ürünün bize sağlayacağı maksimum faydayı hesap ederek ona göre almalı. Bize küçük bir araba yakıtı az olan bir araba yetiyorsa, yakıtı çok yakan büyük bir araba almanın gereği yoktur. Tam tersine büyük bir araba lazımken de küçük araba almak hiçte uygun değildir.

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN