Ahi piri Şeyh Edebali Kırşehir’de anıldı
Osmanlı Devleti’nin manevi mimarlarından Ahi piri Şeyh Edebali için doğduğu Kırşehir’de anma programı düzenlendi.
Cacabey Meydanı’nda 31. Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen programda Kırşehir Belediyesi Mehter Takımı kahramanlık marşları seslendirdi, Bursa Kılıç Kalkan Ekibi de gösteri sundu.
Şeyh Edebali Kültür Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mahmut Kayaoğlu, programda yaptığı konuşmada, Edebali’nin 1206 yılında Kırşehir’de dünyaya geldiğini, künyesinin de “İmadüddin bin Mustafa bin İbrahim bin İnaç el Kırşehri” olduğunu söyledi.
Türk’ün erdem ve gurur anıtı olarak küçük bir obadan cihan imparatorluğuna uzanan Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun manevi ve idari mimarının ilmi ile fikri katkılarıyla Şeyh Edebali ile bunu mayalandıran Ahiler olduğunu ifade eden Kayaoğlu, Osmanlı’nın temellerinin de Kırşehir’de atıldığını belirtti.
Kadim Türk medeniyeti önderleri ve Ahilerin Osmanlı İmparatorluğu’na hayat verdiğini dile getiren Kayaoğlu, şöyle devam etti:
“Pir Ahi Evran-ı Veli liderliğinde Kırşehir’de toplanan Şeyh Edebali, Sadreddin Konevi, Hacı Bektaş Veli, Süleyman Türkmani, Muhlis Paşa ve diğer Ahi şeyhleri aldıkları kararlarla Erzurum’dan Sivas Hafik tarafına gelen, oradan da Haymana Karacadağ yöresine yerleşen Ertuğrul Gazi liderliğindeki 400 çadırlık Kayı Obası’nı, Selçuklu nezdinde çıkardıkları bir kararla Söğüt uç bölgesine yerleştirdiler. Ertuğrul Gazi ve Kayı Obasının seçilmesi, onların diğer Türk boylarıyla sorunlarının olmaması, Ertuğrul Gazi’nin dirayetli lider olmasından dolayıdır. Ahi şeyhi Edebali, daha sonra Türkmen boylarının göç güzergahında olan Balışeyh’te tekkesini kurdu. Sonrasında da Osmanlı’ya yakın olmak için Eskişehir’e giderek burada zaviyesini açtı.”
Osman Gazi’nin, Edebali’nin kızı Rabia Bala ile evlenerek damadı olduğunu anlatan Kayaoğlu, hem Ertuğrul Gazi’nin hem de Osman Gazi’nin ona büyük saygı duyduğuna işaret ederek, şöyle dedi:
“Uzun ömrü sonunda 120 yaşında ebedi aleme göçmüştür. Şeyh Edebali’nin, Osmanlı’nın kanun ve nizamlarının hazırlanmasında, sosyal hayatın düzenlenmesinde, adalet sisteminin yerleşmesinde, devlet politikalarının belirlenmesinde çok büyük hizmetleri geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun ilk kadısı, ilk Ahi şeyhi, ilk müftüsü ve ilk ilim adamı olmuştur.”
Anma programına, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Ahmet Gökbel, Kırşehir Müftüsü Mehmet Yaman, öğrenciler ve davetliler katıldı.
KIRŞEHİR (AA) –