Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bir İlki Gerçekleştirerek Kapalı Böbrek Ameliyatı Yaptı
Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Prof. Dr. Mustafa Levent Emir ve Yrd. Doç. Dr. M. Şahin Bağbancı tarafından gerçekleştirilen ameliyat Ahi Evran Üniversitesi Hastanesi’nde bir ilk oldu. Hastanın sırtında açılan 1 cm’lik kesiden konulan tüp ile gerçekleşen ameliyatla tamamen taş ile dolu olan böbreğin tamamı temizlendi.
KAPALI BÖBREK TAŞI AMELİYATI (PNL) NEDİR?
Taş tedavisinde tüm tıbbi işlemlerde de uygulanan basit bir kural vardır, bunlar hastaya en az zararla en fazla faydayı sağlamaktır.
Taş için yapılacak ameliyatlarda altın kural ameliyat dışında daha kolay bir yöntem olmamasıdır. Böbreğin içerisindeki taşlarda Taş kırma (ESWL) veya izlem tedavisinin uygun olmadığı durumlarda ameliyat seçeneklerinden birisi uygulanmaktadır.
Eskiden yapılan açık böbrek taş ameliyatlarında vücudun yan tarafından yapılan bir kesi ile cilt, cilt alt yağ dokular, kaslar ve en sonunda böbrek kesilerek taşlar çıkartılır ve tüm dokular yeniden dikilerek ameliyat sonlandırılırdı. Bu yöntemde hastalar bir hafta 10 gün hastanede yatarlar ve kaslar kesildiği için yeniden ilk günkü hallerine dönmeleri en az 2 – 3 ay gibi bir süre alırdı. Yara iyileşmesinin zorluğu, kesi yerinde fıtık oluşumu ve kesi yerinde yaklaşık 20 cm’lik bir iz oluşması da açık ameliyatın dezavantajları idi.
Günümüzde böbrek taşı ameliyatlarında kapalı böbrek taşı ameliyatı (perkütan nefrolitotomi-PCNL) yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde sırttan yapılan tek veya bazen iki adet 1 cm’lik kesiden özel ekipmanlar ile böbreğe girilmekte, böbrekteki taşlar böbreğin içinde bu bir santimetrelik delikten geçebilmesi için özel cihazlar ile kırılmakta ve dışarı çıkartılmaktadır. Bu yöntemin avantajı hastaların hastanede 4 gün yatması ve taburcu olurken iyileşmiş olduklarından isterlerse kendi eşyalarını kendi taşıyabilecek durumda olmasıdır. Kas kesilmediği için kasların iyileşmesini beklemeye de gerek yoktur.