AHİ EVRAN KÜLLİYESİ 2. ETAP ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

11 Temmuz 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
491 defa okundu.
AHİ EVRAN KÜLLİYESİ 2. ETAP ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

                Kırşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Ahi Evran Külliyesi 2. Etap çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor

Kırşehir Belediyesi tarafından projelendirilen TOBB, TESK ve TESKOMB’ un katkıları ile inşaat çalışmaları devam eden Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olacak Ahi Evran Külliyesi 2. Etap çalışmaları tüm hızıyla devam ettiği bildirildi.

Cumhuriyet tarihinin ilk Külliyesi

11.07.2016 Ahi Evran Külliyesi 2. Etap Çarşı Üstü (1) Ahilik gibi Kırşehir ve Türkiye için önemli bir değeri bir projeyle anlatmak büyük bir sosyal sorumluluk projesidir diye konuşan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci; “Yüzyıllardır Ahilik kültürünün merkezi olan Kırşehir’de Ahilik kültürünün gelecek nesillere aktarmak, Ahilik felsefesini yaşatmak için başlatılan projemiz; Belediyemiz ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Buradan Gümrük ve Ticaret Bakanımıza, TOBB, TESK, TESKOMB ‘un değerli Genel başkanlarına ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu projemiz bitirildiğinde Cumhuriyet tarihinin ilk Külliyesi olacak. Külliyenin içinde müzeler, arastalar, tören alanları olacak” ifadelerini kullandı.

Geleneğe göre işletilecek

Şu an faal olan meslek gruplarının bu külliyenin içerisinde yer alacağını belirten Başkan Bahçeci, “Burası Ahi çarşısı olacak ve bu çarşı Ahilik kurallarına göre işletilecek. Çarşı Ahilik ritüellerine göre açılacak ve kapanacak. Böylelikle oraya gelen misafirlerimiz Ahilik geleneğinde esnaf teşkilatı nasıl işlermiş görecekler” dedi.

Kırşehir’imize yaraşır olacak

Başkan Bahçeci, 4 etaptan oluşan projenin 2. etabına başlandığını belirterek, “Proje 55.000m2’lik alan içerisindeki inşaat alanı 36000 m2’dir.

Külliye bünyesinde; Ahilik araştırma kütüphanesi, arasta/bedesten, ahilik müzesi, usta ve esnaf odaları, dükkanlar, şadırvan, sahne ve tören alanı, konaklama tesisleri ve yeme –içme mekanlarıyla Kırşehir’imize yakışır, tamamen doğal ahşap ve kesme taşlarla oluşturularak camii ve türbe yapısına da uygun ve yaraşır bir mimaride yapılacak” Külliyemiz tam olarak tamamlandığında da Cumhuriyet tarihinin ilk Külliyesi Kırşehir’de hayat bulacak.

Böylelikle Ahilik Kırşehir’de en güzel şekilde yaşatılacak. Projemizle günümüzde Ahilik kurallarının yavaş yavaş hayata geçtiğini göreceğiz. Biz bu Külliye ile birlikte sadece kendi kazancına endeksli bir anlayış değil toplumun kazancına endeksli bir anlayış oluşturmak istiyoruz.

Bu külliye ile birlikte gençlerimize Ahilik Kültürünü aktararak bu kültürü en iyi şekilde onların özümsemesini hedefliyoruz. Böylelikle bir kültürel mirasımız  geleceğe aktarılmış olacak.” diye konuştu.

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN