Kırşehir’de pazar yerinde gıdalar açıkta satılıyor. Açıkta satılan gıdalar zehir saçarken Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ne iş yaptığı ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor.
Sorumlu gazetecilik anlayışımızla özellikle peynir gibi bir üründe çok dikkatli olmak gerektiğini hep söylüyoruz. Türk Gıda Kodeksine göre, süt ve süt ürünleri ile peynir ambalajlarının üzerinde üretim, son kullanma tarihleri ve üretim yerinin bulunması gerekiyor. Tüketici, ambalajı okuyarak ne aldığını, o peynirin içinde ne olduğunu bilmeli. Sadece sağlık ve hijyen değil, doğru ambalajlamanın, gıdaları koruyarak tüketim ömrünü uzattığını ve israfı azalttığını da unutmayalım. Türk Gıda Kodeksi’ne uygun üretilmiş ambalajlarda muhafaza edilip satılan peynirler, gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Yeni düzenlemeyi, gıda güvenliği, hijyeni ve ülke ekonomisini hiçe sayan kayıt dışı üretimin önüne geçmek için önemli bir adım olarak görüyor, benzer adımların bakliyatta, yaş sebze-meyvede de ambalajın şart olduğunu düşünüyoruz.
Peynir
– Koyun sütü aroması, keçi sütü aroması, tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kullanılamayacak.
– Peynir etiketlerinde, tüketicinin yanılmasına neden olan ‘köy peyniri’, ‘geleneksel peynir’, ‘doğal peynir’, ‘çiftlik peyniri’ gibi ifadeler kullanılamayacak.
– En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşar peynirine ‘eski’ denebilecek.
– Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta üretilecek.
– Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerin etiketinde, üretim tarihi, ‘çiğ sütten üretilmiştir’ ifadesi ve ne kadar sürede olgunlaştırıldığı mutlaka görünür şekilde yazılacak. Pastörize edilmemiş çiğ sütten üretilen peynirler en az 4 aylık olgunlaşma döneminden sonra satılabilecek.
– Beyaz peynirde tuz oranı azaltılacak.
– Küflü peynir üretimi kontrol altına alınacak. Peynirlerin üretiminde kullanılacak küf kültürleri ve kullanım şartları Bakanlıkça belirlenecek. Küf kültürleri ile olgunlaştırılarak üretilen peynirlerin etiketinde hangi küf kültürleri kullanıldığına ilişkin bilgilere yer verilecek.
Yasalar ve hal böyleyken Kırşehir Tarım İl Müdürlüğü ne yapmaktadır? Nereleri kimleri kollamaktadır, denetlemektedir?
Tarım İl Müdürü bugüne kadar ne yapmıştır? Çalışmaları nelerdir? Hangi projelere imza atmıştır?
Geçim kaynağı Tarım ve Hayvancılık olan Kırşehir’de vatandaşların sorununa yeteri kadar çözüm buldu mu, yoksa üç beş besiciyle mi ilgilenmektedir?
40 Arena Gazetesi yakında Tarım İl Müdürlüğü Dosyasını açıyor. Bizi takip etmeye devam edin!