A.TR Dolaşım Belgelerinin Geçerlilik Süresi

17 Temmuz 2018
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1795 defa okundu.
A.TR Dolaşım Belgelerinin Geçerlilik Süresi

A.TR Dolaşım Belgelerinin Geçerlilik Süresi

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) internet sitesi üzerinden a.tr dolaşım belgelerinin geçerlilik süresi ile ilgili duyuruda bulundu. Türkiye ve Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasınca serbest dolaşım halinde bulunan malların ihracında gümrük muafiyetinden yararlanmak amacıyla ihracatçı tarafından düzenlenen A.TR dolaşım belgesi ilişkili olduğu eşyanın gümrük birliğinde serbest dolaşımda olduğunu göstermektedir. Bu itibarla gümrük birliği kapsamındaki bir ülkeden gelen ancak A.TR dolaşım belgesi bulunmayan bir eşyaya üçüncü ülkelere uygulanan vergi oranları uygulanmaktadır. Türkiye’de A.TR dolaşım belgeleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenmektedir. Ticaret ve sanayi Odası tarafından yapılan duyuruda şunlar kaydedildi:

“06.06.2018 tarihli ve 8696 sayılı kayıtlı yazıda, 23 Mayıs 2018 tarihli ve 30429 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 148 Seri Numaralı Gümrük Genel Tebliğinin 5. maddesinin 4. Fıkrası b bendi uyarınca Odalarımız tarafından satılan ve 6 ay içinde elektronik sistem üzerinden işlem yapılmayan A.TR Dolaşım Belgelerinin elektronik sistemde geçersiz statüde yer alacağı açıklanmıştır.

Bu defa, anılan Tebliğ yayımlanmadan önce satış işlemi yapılan ve hâlihazırda firmaların/gümrük müşavirlerinin stoklarında yer alan A.TR Dolaşım Belgelerine dair yapılacak işlemler hakkında Birliğimizce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmuştur.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından alınan yazı ile, 148 Seri Numaralı Gümrük Genel Tebliğinin yayımlandığı 23 Mayıs 2018 tarihinden önce Odalarca firmalara/gümrük müşavirlerine satılan A.TR Dolasım Belgelerinin, satış işleminin yapıldığı tarihten itibaren 1 yıl süre ile kullanılabilmesi uygun görülmüştür. 23 Mayıs 2018 tarihi ve sonrasında Odalar tarafından satışı yapılan A.TR Dolasım Belgelerinin geçerlilik süresi ise bahse konu tebliğin 5. maddesinin 4. Fıkrası b bendi uyarınca 6 aydır.” (Filiz ÖZ)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN