Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 10. Yıl Konferansı, ‘Küresel Isınma ve Kentlerimizin Geleceği’ temasıyla Kırşehir Makissos Hotel’de başladı
Ev sahipliğini Kırşehir Belediyesinin yaptığı Sağlıklı Kentler Birliği 10. Yıl Konferansının 1. Günü Makissos Otel’de gerçekleşti.
Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısına; Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Garnizon Komutanı J.Alb. Murat Bulut, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Baro Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu, Sağlıklı Kentler Birliği üyeleri, il ve ilçe belediye başkanları, akademisyenler, belediye meclis üyeleri, daire amirleri ile basın mensupları katıldı.
Programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kırşehir Belediyesi’nin hazırlamış olduğu tanıtım filmi izlendi.
Sağlıklı Kentler Birliğinin 10. Yıl Konferansını Kırşehir’de gerçekleştirmekten ve ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Başkan Bahçeci; “Ahiler ve Ozanlar diyarı Kırşehir’imize hoş geldiniz. Kırşehir nüfus olarak 118.000 bin nüfusa sahip bir il, çok büyük bir il değil. Ama Kırşehir tarihi olan, kökleri olan, geçmişi olan bir şehir. Türk milleti açısından da son derece önemi bir şehir. Özellikle Türklerin Anadolu’ya gelmelerinden sonraki süreçte bize bu toprakların kalıcı vatan olabilmesi açısından son derece önemli bir şehir. Yerleşik hayata geçtikten sonra esnaflık, ticaret, zanaatkarlık, edebiyat gibi kültürümüzü oluşturan temel değerlerin yerleşmesi ve gelişmesi açısından çok önemli bir değer üstlenmiştir. Özellikle Ahilik teşkilatı ve Ahi Evranı Veli Hazretleri Kırşehir’de doğmus. Ahilik dünya hayatıyla ahret hayatının bir bütün olarak yerleştiği bir sistem. Bir felsefe aslında özellikle göçebe hayatı yaşamış bir milletin yerleşik hayata geçerek ticari mekanizmalar oluşturması açısından Ahilik çok önemli prensibler oluşturmuş. Çıraklık kalfalık, ustalık sistemi Ahilik sistemiyle gelişmiştir. O tarihte, 1300lü yıllarda dünya bir çok buhranla uğraşırken Ahi Evran Veli Hazretleri bir sivil toplum örgütü kurmuş ve hanımı Fatma Bacı da Bacıyanı Rum teşkilatını kurarak kadınları örgütlemiş.
O açıdan Kırşehir gerçekten önemli bir şehir. O tarihlerde hem resmi hem halk dili olarak Arapça, Farsça kullanılırken Aşıkpaşa ilk Türkçe yazılı eser Garipnameyi yazarak bu topraklarda Türkçenin resmi dil olarak kullanılmasını sağlamıştır.
Biz de bütün bu değerlere sahip olan şehrimizi herkesin yaşamak istediği, sosyal, kültürel anlamda aktif, şehir anlamında alt yapı ve üst yapı problemleri olmayan bir şehir haline getirmeye çalışıyoruz. Bu değerleri gelecek nesillere en güzel şekilde aktaracağımız projeleri hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Bu bağlamda kaybolan Ahilik değerini tekrardan canlandırmak için Ahi Evran-ı Veli Külliyesi projemize başladık ve 1. Etabını tamamladık. Bu külliye ile Ahilik yılın 365 günü yaşayacak. Hem geçmişi hatırlayacağız hem de gelecekle ilgili planlarımızı burada gerçekleştireceğiz.
Günümüzde küresel ısınmanın olduğu, yeşil alanların kaybolduğu, betonlaşmanın olduğu, kuraklığın olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bu açıdan bizde yeşil alanların artırılması, çevrenin korunması, atık yönetimini çok iyi planlanması gibi konulara çok önem veriyoruz. Yaptığımız Katı Atık Depolama Tesisimiz, Vahşi Çöp Alanımız, Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi, Kent meydanımızla çevresel konularda önemli adımlar attık. Özelikle kent meydanımız bizim için çok önemli. Çünkü Cacabey 1300lü yıllarda uzayı izlemek için bir sistem oluşturmuş ve yaptıkları çalışmalarla yıldızları izlemişler. Orada inşallah açık hava astronomi müzesi de kuracağız.
Bu toplantı inşallah hepimiz açısından çok iyi geçer. Farklı şehirlerde yapılan bu toplantılarla Belediyelerin ne tür hizmetler yatıklarını görme fırsatı yakalıyoruz. Herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah Kırşehir’den güzel izlenimlerle ayrılırsınız” diye konuştu
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yerine vekil olarak katılan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise Sağlıklı Kentler Birliğini yeni döneminde de kent ve sağlıklı ilgili farklı konularda çalışmalara devam edeceklerini belirterek; iklim değişiklikleri, seller, şiddetli yağışlar, afet, meteorolojik olayların son zamanlarda çok sık yaşandığını söyledi.
Ayrıca Köşker; son zamanlarda Bonzai adlı yabancı maddenin de kullanımının arttığını belirterek bu madde konusunda dikkatli olmak gerektiğini belirtti.
Köşker’in ardından kürsüye gelen Vali Özdemir Çakacak ise; “ Kentlerin planlanması, düzenlenmesi, yeşil alanlar, kültürel ve sosyal faaliyetler sadece yerel yönetimlerin kendi başına ilgilenebileceği alanlar değil. Bu alanlarda hem yerel hem de merkezi yönetim birlikte hareket ederse başarılı olur Biz Kırşehir’de bunu başarıyoruz. Gerek valiliğimiz, gerek belediyemiz, gerek milletvekillerimiz, gerekse sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte hareket ederek Kırşehir’i her anlamda geliştirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu
Açılış konuşmalarının ardından ‘Sağlıklı Kentler Birliği 21. Olağan Meclis Toplantısı’ gerçekleşti.
Programın birinci oturumunun teması ‘Küresel Isınmanın Etkileri ve Küresel Isınma Eylem Planlaması’ idi. Oturumun başkanlığını Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Handan TÜRKOĞLU yaptı. Ayrıca oturumda Prof. Dr. Ünal Altınbaş ‘21. Yüzyıl Modern Kentlerin Çevresel Sorunları Bağlamında Küresel Isınma Çıkmazı’, Prof. Dr. Ömer Faruk Tekbaş ‘ Küresel Isınma ve Toplum Sağlığına Etkileri’ , Prof. Dr. Cengiz Türe ‘Kentsel Küresel Isınma Eylem Planlamasında Karbon Ayak İzi Envanterinin Hazırlanması ve Önemi’ başlıklı konularda sunumlarını gerçekleştirdi.
1. Gün Ürgüp ve Göreme şehir turuyla devam etti.
Konferansın ikinci gününde 2. oturumun başkanlığını Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Barış Mater yapacak. Mater; ‘ Küresel Isınmada Su yönetimi, Uluslararası Düzenlemeler ve Yerel Yönetimlerin Rolü’teması üzerinde duracak. Ayrıca bu oturumda Prof. Dr. Feza KARAER ‘Kentlerin su yönetimi ve iklim değişikliğine uyumun sağlanması’; Araştırma Görevlisi Mukaddes Korkmaz SÜRER ‘Küresel Isınma Hakkında Uluslar arası Düzenlemeler’; Yüksek Çevre Mühendisi Yıldız CİNDORUK ise ‘ İklim Değişikliği ve Yerel Yönetimler’ temalarına değinecek.
3. oturum Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan ERTÜRK başkanlığında toplanacak olup konusu ‘Küresel Isınma ile Mücadele’ olacak. Ayrıca bu oturumda Prof. Dr. Azime TEZER ‘ İklim Değişimine Kentsel Adaptasyon’, Doç. Dr. Osman BALABAN ‘Küresel Isınma ile mücadelede kentlerin rolü’, Yrd. Doç Dr. Asım Mustafa AYTEN, ‘Ülkemizde Sürdürülebilir Ulaşım ve Kent, Kayseri Örneği’ temaları üzerinde sunumlarını gerçekleştirecekler.
Program öğle yemeğinin ardından Cacabey Cami ve Meydanı, Ahi Evran Külliyesi, Kent Park ve Hılla Kütük Evi içeren teknik gezi ile devam edecek