Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Kurumu tarafından her yıl düzenli olarak 1-7 Ekim tarihleri arası emzirme haftası olarak kutlanmakta. Halk Sağlık Müüdrür Bekir Demirbaş konu hakkında yaptığı açıklamalarda: “Ülkemiz genelinde sürdürülmekte olan Anne Sütünün Teşviki programında ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi 6. aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra emzirmenin 2 yıla kadar devam ettirilmesi ülke politikamızdır.
Bilindiği gibi bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en ideal beslenme yöntemi emzirmedir.Bebeklere anne sütü verilmesi ishal, solunum yolu enfeksiyonları, kötü ve yetersiz beslenme, yaşam boyu kronik hastalıkların görülme riskini azaltmaktadır.
EMZİRMEYE NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR?
*Yenidoğan bebek için anne sütünün yerini tutan başka bir besin yoktur.
*Doğumdan sonra kendinize gelir gelmez ilk yarım saatte emziriniz.
*Bebek ağladıkça emzirilmelidir.
*Bebek iyi emiyor, büyüme ve gelişmesi düzgün gidiyorsa 6 aya kadar hiçbir ek besin vermeyin.
NE KADAR SIKLIKLA EMZİRİLİR?
“Bebek her ağladığında emzirilmelidir. Emzirme süresi çocuktan çocuğa 4 dakika ile 30 dakika arasında değişebilir. Bebekler genellikle memedeki sütün yarısını ilk 2 dakikada boşaltırlar. Kısa süre emip memeyi bırakan bebek zorlanmaz. Bu gibi bebekler sık sık emzirilmelidir.
” Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de bebeklerin emzirilmesi konusunda bütün anneleri teşvik etmek amacıyla anne sütünün desteklenmesi, korunması ve özendirilmesine yönelik çalışmalar müdürlüğümüz tarafından titizlikle yürütülmektedir.
Halkımızın anne sütünün önemi ve yararları konusunda duyarlı olmaları ve konu hakkında bilgi almak için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.