Ziyaretçilerin Yoğun İlgisiyle Karşılaşıyor

28 Eylül 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2238 defa okundu.
Ziyaretçilerin Yoğun İlgisiyle Karşılaşıyor

Yenice Mahallesi Yolu Üzerindeki Tarlalardan Toplanarak Satılan Organik Sebze ve Meyveler Ziyaretçilerin Yoğun İlgisiyle Karşılaşıyor

Kendi tarlasında yetiştirip sattığı doğal ürünleri Yenice Mahallesi Dolmuş Güzergahı yolunun üzerinde kaldırımda selelerin üzerinde satışa sunan Ahmet Kürker, konserve zamanı geldiği için vatandaşların ilginin güzel olduğunu belirtiyor.

Sattığı ürünlerin tamamının kendi tarlasında yetiştiğini belirten Kürker, Gazetemiz 40 Arena Muhabirine yaptığı açıklamasında şunları kaydetti; “40 yaşındayım. 5 senedir bu işi yapıyorum. Emekliliğimiz yok. Bizde kendi tarlamızda yetiştirdiğimiz ürünleri böyle pazarda tezgâhta satıp geçimimizi bu şekilde sağlamaya çalışıyoruz. Hepsi kendi bahçemizin kendi ürünleri. Kortullu köyünde yetiştiriyorum. Bahçemizde domates, salatalık, patlıcan, şalak, biber bunlar yetişiyor. Pazar, pazartesi günü pazarda satıyoruz diğer günler ise dışarıda yol kenarında kaldırımda satıyorum. Güneşte çok zor oluyor ama çalışmak zorundayız. Vatandaşların ilgisi ise köyden gelen ürünler olduğu için idare ediyor. Domates biber de daha çok yoğunluk oluyor. Kış sezonu yaklaşıyor diye çok ilgi oluyor. Çünkü vatandaşlarda turşu telaşı başladı” şeklinde konuştu.

DONDURMA YÖNTEMİ

Doğru teknikle yapıldığı takdirde besin değerinin ve lezzetin en çok korunduğu saklama yöntemlerinden biridir. Bu yöntemden maksimum verim alabilmek için buzluk değil mutlaka derin dondurucu kullanmanız gerekir. Çünkü normal buzluklarda dondurma işlemi daha yavaş gerçekleşir, bu şekilde de gıdaların hücre zarı çatlar, besin değerlerinde ve lezzette kayıp olur. Saklama esnasında soğuk zincirin kırılmamasına dikkat etmek gerekir. Bostan patlıcan ve kapya (salçalık) biberleri közledikten sonra kabuklarını sıyırın, suyunu iyice süzdürüp dondurun.

Domates sos tarifi: İyice olgunlaşmış yerli domatesleri küp doğrayın. Biraz zeytinyağı ile derin bir tavaya alın. Tuz ve biraz şeker ilave edip kısık ateşte, kıvam alana kadar kaynatın. Cam kavanozlarınızı ve kapaklarını kaynar suda üç dakika kaynatarak sterilize edin, kurumaya bırakın. Kavanozların içine isteğinize göre reyhan, fesleğen veya taze nane cinsi aromatik otlardan birini koyup sosunuz sıcakken kavanozlara paylaştırın. Kapağını sıkıca kapayıp ters çevirerek soğutun. Pişerken içine ezilmiş sarımsak atıp bir kısmını da sarımsaklı hazırlayabilirsiniz.

Pratik domates salçası: Su oranı fazla olmayan, etli, uzun ve yassı domateslerden kullanın, bu şekilde fireniz de az olacaktır. En olgunlarını seçin. 10 kilo domatesten iki kilo civarı salça elde edeceksiniz. Domatesleri tepesine bir çizik atıp 15 saniye kaynar, 15 saniye de buzlu suda bekletip kabuklarını soyun. Blendırda püre haline getirip derin bir tencereye alın. Kaya tuzu ilave edin, kaya tuzu iyotlu rafine tuza göre sulanmasını engeller hem de dayanıklılığını artırır. Ahşap bir kaşıkla sürekli karıştırarak kısık ateşte kıvam aldırın. Köylerde bu aşama odun ateşi üstünde büyük kazanlarda yapılıp sonrasında güneşte kurumaya bırakılır. Salçanızı sterilize edilmiş cam kavanozlarda muhafaza edin.

-Patlıcan: Kemer patlıcanları alacalı soyun. Acılığını atması için tuzlu suda bekletin, oradan alıp kaynar su dolu kaba alıp bir dakika bekletin. İçlerini Oyun, 3-4 santimlik parçalara kesin, iplere dizip havadar bir yere asarak kurumaya bırakın. İlk birkaç gün suyu iyice süzüldükten sonra fırında düşük ısılı kurutmayla devam edebilirsiniz.

-Biber: Dolmalık veya çarliston biberlerinizi yıkayıp kurulayın, çekirdeklerini temizleyip iplere dizin ve havadar bir yerde sarkıtarak kurumaya bırakın.

-Domates: Tercihen armut domatesleri kullanın. Domateslerinizi yıkayıp kurulayın. Boylamasına kalınca dilimleyin. Üstlerine deniz tuzu serpin. Temiz ve açık havada kurutma imkanınız varsa bir tepsiye tek sıra halinde dizip arada çevirerek kurutun. Ya da pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine dizip 100 derecede fırının kapağı aralık olarak arada çevirerek kurumaya bırakın. Küflenme riskine karşı kuru domateslerinizi zeytinyağı ile dolu bir kavanozda bekletin.

HABER: ASLIHAN BUYRUK

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN