KİŞİLERİN ‘SEVGİ DİLİ’ STRATEJİLERİ ÇÖZÜLDÜ

11 Mayıs 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2002 defa okundu.

 

mustafa kılınç resim

NLPDAP Duyusal algı Programlama Danışmanlık ve Eğitim Merkezi Kurucu ve Başkanı NLP Lideri Mustafa Kılınç kişilerin birbirini anlama noktasındaki sorunların çözümü niteliğinde olan “Sevgi Dilleri” stratejilerini açıkladı.

NLP Uzmanları Dernek Başkanı Mustafa Kılınç’a göre; insan faktörünü oluşturan üç temel etken mevcut.

İNSAN = DÜŞÜNCE+DUYGU+DAVRANIŞ
Her bireyin dünya modeli birbirinden farklıdır. İnsanlar dünyayı kendi dünya modellerine göre algıladıklarından birbirlerini anlama konusunda çatışma yaşıyorlar. Biz burada sadece “SEVGİ DİLİ ve SEVGİNİN ALGILANMASINDA” önemli yeri olan unsurları paylaşacağız. Kişilerin sevgi dillerini bilmek onların gönüllerin fethetmektir.

NLPDAP Duyusal Algı Programlama Lideri Mustafa Kılınç Kişilerin Sevgi idillerini,

Hizmet Davranışları

Onay Sözcükleri

Nitelikli Beraberlik

Dokunsal Temas ve

Armağan almak olarak beş gruba ayırıyor ve şöyle açıklıyor.

HİZMET DAVRANIŞLARI
İletişim halinde bulunduğumuz insanlara yardımcı olmak, yüklerini hafifletmek için ortaklaşa yapılan işlerin tümüne hizmet davranışı denir. Bizde hizmet davranışı kimilerine göre sevgi dili olmuş, kimilerine göre ise de sadece bir görev olmuş. Peki, hizmet davranışı nasıl sevginin ifadesi, sevgiyi hissettirme biçimlerinden biri olabiliyor?

Bu sevgi dilini öğrenen bazı insanlar: “Evet, bana dört dörtlük hizmet eden biri beni seviyor ve bana değer veriyor.” derken, bazıları ise, “Saçmalık! Hizmetle sevgi mi olurmuş?” Başkalarının önünde bir hizmetçi gibi tüm ihtiyaçlarını karşılamak, bunun neresi sevgi?” diyeceklerdir.

Çünkü her insanın seyir dili farklıdır. Bu farklılık; evlilikte, ilişkilerde daha net gözlemlenebilir. Sevgiyi gösterme biçimimiz ile sevgiyi hissetme biçimimiz aynı olmayabilir. Sevgi dili sıralamamızı karşı taraftan beklentilerimiz belirler. Sevgi dili, sevgiyi gösterme şeklimize göre değil sevgiyi başkalarından en iyi nasıl hissettiğimizi bularak sıralanır.

ONAY SÖZCÜKLERİ
Kim duymak istemez ki ne kadar şık olduğunu, ne kadar güzel yemek yaptığını, ne kadar başarılı ve yetenekli, ne kadar…ne kadar…ne kadar…. olduğunu!

“Sevgi dolu sözler; kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar.”
M.Kılınç

Bazı insanlar için sevginin en önemli dili onay almaktır. Takdir edilmek, beğenilmek, cesaretlendirilmek, her kim kendine böyle davranıyorsa seviyordur onu.

Birincil sevgi dili onay sözcükleri olan bir kişi, söylenen cümlelerle başarılı ya da başarısız, mutlu ya da mutsuz olur. Bu kişiler sevgi depolarını onay sözcükleriyle doldururlar.

Birincil sevgi dili onay sözcükleri olan kişiyi, ilgi alanına göre yönlendirmeli; kendine güvenmediği durumlarda cesaret veren sözlerle başarılı olmasına yardımcı olmalıyız. Güzeli duymayı herkes ister; fakat Birincil sevgi dili onay sözcükleri olan insanlara, bir iki güzel söz yetmez. Onlar daha fazlasını duymak isterler. Sevildiklerini ancak bu şekilde hissederler.

“Çok güzel konuşuyorsun, düşüncelerine hayranım!”
“Canım bugün de harika görünüyorsun!”

Büyülü sözcükler onay isteyen kişilerde her zaman işe yarar.

NİTELİKLİ BERABERLİK
Birlikte yapılan bir plan, beraber yenilen bir yemek, huzurlu bir ortamda edilen sohbet…
Bunlar nitelikli beraberlik denilince ilk akla gelenlerdir. Birincil sevgi dili nitelikli beraberlik olan kişiler, sevdikleriyle birlikte bir şey yapmak isteseler de, asıl istedikleri KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEKTİR.

Bu kişiler verilen değeri ve sevgiyi beraber geçirilen zamana bağlarlar. Onlar için önemli olan şey kaliteli zaman geçirmektir. Bu nedenle sohbet esnasında onları rahatsız edecek ortamlardan kaçınırlar.b Tamamen karşıdaki kişiye odaklanmak, onu dinlemek, beraber TV izlemek, varlığını ve değer verildiklerini hissetmek, sevgi depolarını doldurmalarındaki en önemli unsurlardan biridir.

Önemli olan etkin unsur: Beraber vakit geçirmektir.
Birincil sevgi dili nitelikli beraberlik olan, eşi araba değil, birlikte geçirdikleri kısa da olsa nitelikli zaman dilimleridir.

DOKUNSAL TEMAS
Dokunsal temas, bazı insanlar için ilişkilerinde çok önemliyken, bazı insanlar için bir sevgi göstergesi değildir. Birincil sevgi dili dokunsal temas olan kişiler, sevgilerini insanlara sarılarak, öperek gösterir. Benzer davranışları da başka insanlardan beklerler.
İki kardeşin karşılaştığında, dokunsal temasa sahip olanın sürekli sarıldığı, dokunduğu, nitelikli birlikteliğe sahip olanın ise dikkatlice iletişime odaklandığı görülür.

Birincil sevgi dili dokunsal temas olan kişiler, fiziksel olarak çok fazla yaklaşamadıkları insanlara karşı mesafeli davranabilir. Kendilerini onların yanında rahat hissetmeyebilirler.

Bizim birincil sevgi dilimiz dokunsal temas olmasa da bu kişileri daha iyi anlamaya çalışmalı ve onlara içtenlikle sarılabilmeliyiz. Böylece fazla çabalamadan güzel bir iletişim kurabiliriz.

ARMAĞAN ALMAK
“Armağan almak, sevginin somut şekli, görsel sembolüdür.”

Hemen herkes hediye almaktan hoşlanır. Ancak bazı insanlar o an için hediye almaktan mutlu olsalar da buna çok fazla anlam yüklemezler. Oysa birincil sevgi dili armağan almak olan kişiler, kendilerine gelen her hediyeyi özenle saklar ve muhafaza ederler. Tebrik kartları, mektuplar, fotoğraflar, armağan alan kişileri unutmazlar. Kim ne almış, ne zaman almış hepsi beyinlerinde kayıtlıdır. Üstelik öyle maddi değeri çok yüksek hediyeler beklemezler. Kendilerine yazılmış güzel bir yazı, bahçeden koparılmış çiçek, hatıra defterine yazılan sözler onlar için yeterlidir. Birincil sevgi dili armağan almak olan insanları, sevgiyi hissetme şekilleri budur. Onlar ancak bu şekilde sevgiyi hissedebiliyorlar.

Anlayalım birbirimizi, sevgi dillerimizi.

Bütün diller sevgiyi söylemek isterken nefrete dönüşmesin. Yarım kalmasın sevgiler, yaşanmasın hayal kırıklıkları…
İçindeki sese inat sevgiyi ifade etmenin yolunu ara. Sevgini engelleyen tüm kalıplaşmış düşünceleri çıkar at. Mutlu ol, sev ama kendi istediğin şekilde değil, karşıdaki kişinin beklediği şekilde sev.

Hayır, beni seven böyle sevsin diyorsan yanlış yoldasın. O yanlış yol; yalnızlığın, sevgisizliğin yoludur.
Evet, diyenler mutludur, huzurludur, evlerinden gülüşmelerin sesi gelir. Samimi dostluklar bekler, o sevgi dolu yürekler…

Bunun için;
SEVGİYİ SEVGİ DİLLERİYLE KEŞFET! Hayatın tadını çıkar…

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN