Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu;  “Doğalgaz’da Merkezi Sistem Tercih Edilmeli”

5 Temmuz 2018
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
3241 defa okundu.
Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu;  “Doğalgaz’da Merkezi Sistem Tercih Edilmeli”

Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu;

 “Doğalgaz’da Merkezi Sistem Tercih Edilmeli”

Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu, Doğalgaz kullanımında bireysel mi, merkezi sistem mi kullanılmalı sorusuna cevap verdi. DOĞALGAZ’DA ORTAK AKIL TOPLU KULLANIMDAN YANA!

Bakanlar Kurulunun aldığı karar neticesinde uzun uğraşlar sonucu ilçemize gelmesi sağlanan ve Kaman Belediyesi tarafından ön abonelik bedellerinin büyük bir bölümünün yatırarak öncülük ettiği doğalgaz artık Kaman ilçesinde kullanılmaya başlandı.

Bir yandan belli bir program dâhilinde montaj ve alt yapı çalışmaları devam ederken, çalışması tamamlanan bölgelerde abonelik işlemlerini bitiren abone ve toplu konutlarda doğalgaz kullanımı başladı. Doğalgazın kullanılmaya başlanmasıyla birlikte yeni bir tartışma da doğdu. Binalarda bireysel sistemi mi, yoksa merkezi sistem mi daha faydalı ve ekonomiktir? Bu konuda, oluşan kafa karışıklığını gidermek isteyen Belediye Başkanı Erhan Talu konuyla ilgili gazetemize bir açıklamada bulundu.

Son zamanlarda belediye ulaşan şikâyetlerin incelendiğinde özellikle büyük sitelerde merkezi ısınma sistemlerin iptal edilerek, bireysel sisteme dönüşüm yönünde kararlar alındığı ve merkezi sistem konusunda tereddütlerin oluştuğunun görüldüğünü belirten Kaman Belediye Başkanı Talu, “Bu konuya hem mevzuat, hem de pratik olarak baktığımızda, her şartta merkezi sistemin gerekliliği ortaya çıkıyor,” dedi.

Konutlarda kömür ya da fueloil ile ısıtmada, konutun tek noktadan ısıtılması ve ısı veriminin düşüklüğü her şeyden önce enerji israfına neden olmaktadır diyen Başkan Talu, açıklamasında şunları kaydetti; “Kömürlü kalorifer kazanlarında yüzde 40-45 düzeyindeki ısı verim alınırken, bu verim oranı kazan doğalgaza dönüştüğünde yüzde 70-75’lere çıkmaktadır. Ekonomik ömrünü yitirmiş kazanların doğalgaza uyumlu kazanlarla yenilenmesi durumunda ise verimi yüzde 80 ila 110’lara yükselmektedir.

Doğalgazlı kazanlarda yer alan kontrol panelleri vasıtası ile iç ve dış ortam sıcaklığına göre ayarlanan sistem binayı yatay ve dikey olarak ısıtacağından daha düşük bir derecede ısı seviyesini koruyarak, hem de ferdi sisteme göre en az yüzde 25 daha az bir gaz kullanımı ile yüksek ve verimli ısınma sağlamaktadır. Daha az gaz kullanımı demek, ekonomik olarak yüzde 25 daha az ödeyeceğiz anlamını taşımaktadır.

Kent hayatında ortak yaşam kriterlerini kabul ederek çok katlı binalarda yaşamayı tercih eden hemşerilerimiz, müşterek binalarda karşılıklı anlayış, komşuluk hukuku ve disiplinli site yaşamı içerisinde, merkezi ısıtma yönünde karar alarak az ödeyip çok ısınma yolunu tercih etmeleri en uygun olanıdır. Zaten, 1 Nisan 2010 tarih ve 27539 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Isıtma Sistemleri Tasarım ve Uygulama Yönetmeliğinde toplam kullanım alanı 2.000 m2 (İki Bin Metrekare) ve üstü binalarda merkezi sistem ısınma zorunluluğu getirilmiş, olup inşaat ruhsatlarında bu husus özellikle dikkate alınmaktadır” (Haber: Didem CEYLAN)

 

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN