FİYATI GÖREN KAÇIYOR

4 Eylül 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
634 defa okundu.
FİYATI GÖREN KAÇIYOR

kurban.20141003121932

Kırşehir’de kurban fiyatları dudak uçuklatıyor. Vatandaş kurbanı nasıl alacağını şaşırmış durumda.

 

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Kırşehir’de vatandaşlar “2015’te kurban fiyatları ne kadar olacak?” sorusunun yanıtını merak etmeye başladı. Kurban Bayramı yaklaştıkça et fiyatlarının artış gösterebileceği iddia ediliyor, bu yüzden kurban kesme planı olan vatandaşlar, kurban satış alanlarını gezerek fiyat araştırması yapıyor. Ancak vatandaşlardan edindiğimiz bilgilere göre, vatandaşlar Kırşehir’de günler öncesinde başlasa da umdukları fiyatlara kurbanlık bulamıyor. Ete gelen zam ve yem fiyatlarının artış göstermesi, vatandaşların kurbanlık almasını zorlaştırıyor.

Fiyatlar % 50 Arttı

Pek çok kişinin merak ettiği “Kurban fiyatları” konusuna açıklık getiren Kurbanlık satıcıları, bu sene kurban fiyatlarının % 50 arttığını söyledi. Yem ve et fiyatlarındaki artış sebebiyle kurbanlık fiyatlarının geçen seneye oranla arttığını ifade eden satıcılar,  geçen yıl 3 bin 500 TL’ye satılan bir hayvanın bu sene  bin 50 ile 6 bin TL arasında satıldığını dile getirdi. “Biz satıcı olduğumuz halde tepkiliyiz.” açıklamasında bulunan satıcılar, “Paralı müşteriler dışında kalan müşterilerin çoğu zaman kurban fiyatını öğrenince, almaktan vazgeçiyor” dedi.

Kurbanlık arayan vatandaşlar ise fiyatların oldukça yüksek olduğundan yakındı. Kırşehir’de büyükbaş kurbanlık fiyatlarının 5 bin liradan başladığını belirten vatandaşlar, küçükbaş hayvan fiyatlarının ise 600 liradan başladığını söyleyen vatandaşlar, ” Çok yüksek fiyatlar söylüyorlar. Alım gücümüzün olmadığını bile bile artırıyorlar. Ama onlara suç bulamayız ya yem parası bakım parası var. Lakin bizim de durumumuz malum. Yetkililer, gerek Kırşehir’de gerekse ülke genelinde fiyatların düşeceğini açıklıyor. Bizler de ateş pahası olan kurbanlıkların ucuzlamasını bekliyoruz. Çok da ümitli değiliz. Türkiye’de neyin fiyatı düştü ki, kurbanlıkların fiyatı düşsün? Böyle giderse, kurbanlık alamayacağız ve kesemeyeceğiz. Hâlbuki Kırşehir hayvancılığın merkezi. Küçükbaş hayvanın fiyatı 600 liradan başlıyor. Biraz iyi bir kurbanlık almaya kalkıştığınızda, 900 liradan aşağı bulamıyorsunuz. Büyükbaş kurbanlık 5 bin lirayı geçti. Bu şartlarda nasıl kurban keseceğimizi düşünür olduk”” dedi.

 TDV’nin kurban kararı

TDV’nin (Türkiye Diyanet Vakfı ) aldığı kararı açıklayan İsmail Palakoğlu da kurban fiyatlarına da değindiği yazılı açıklamada Vekaletle Kurban Kesim Programı’na dair bilgilendirmede bulundu.  Yurt içinde 182 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 76 ülkenin 450 bölgesinde kurban kesimi yapılacağını açıklayan İsmail Palakoğlu, konuşmasında  şu görüşlere yer verdi: “Kurban, bireylerin ihtiyaç sahibi insanlara yaklaşmasına, milletler arasında iyilik köprüleri kurulmasına vesile olmaktadır. Kurban, sadece akrabaları, komşuları ve dostları değil, yeryüzündeki bütün kardeşlerimizi birbirine yakınlaştırmaktadır. Bunun yanı sıra Afrika’dan Asya’ya, Uzak Doğu’dan Güney Amerika’ya, adını bile duymadığımız ülkelerde hiç görmediğimiz ve tanımadığımız kardeşlerimize uzattığımız bir yardım eline vesile olmaktadır.”

Vekalet yoluyla kurban kesim programında kurban fiyatlarının belirlendiğini de açıklayan İsmail Palakoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Vakfımız bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim fiyatlarını yurt içinde 625 TL, yurt dışında da 450 TL olarak belirledi. Vatandaşlarımız, Diyanet Vakfı’nın resmi sitesinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, PTT şubeleri ile Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Albaraka, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk bankaları aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilecek. Ayrıca vatandaşlarımız 0312 416 90 00 çağrı merkezini arayarak kurban bağışında bulunabilecekler.”

Vatandaşların en çok merak ettiği kurban fiyatlarına açıklık getirdikten sonra açıklamalarına devam eden  Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, 2014 yılında kesilen kurban sayısına dair verileri de şu sözlerle hatırlattı:

2014 yılında Vakfımıza emanet edilen 135,394 hisse kurban; yurt içinde il ve ilçeler olmak üzere 174 merkezde, yurt dışında 69 ülkenin 557 bölgesinde bizzat görevlilerimizin nezaretinde kesilmiştir. Geçen yıl vekaleten kesilen kurbanların bir bölümü ülkemizde, bir bölümü de yurt dışında açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Afrika, Afganistan, Pakistan, arakan başta olmak üzere Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya ve dünyada 69 ülkenin 557 bölgesinde görevlilerimiz tarafından ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılmıştır.”

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN