Çiçekçi Olmak Zor İş

16 Ekim 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
494 defa okundu.
Çiçekçi Olmak Zor İş

 

Çiçekçi Esnafı Olmak İstiyorsanız Yaptığınız İşe Sevginizi Katmalısınız

 

Çiçekçilik mesleği işinizi oturtana kadar zorlanabileceğiniz bir meslektir. Uzun çalışma saatleri, tatil günlerinde çalışma zorunluluğu, ürünlerin bakımı, uzun süre ayakta durma gibi bir çok zorluğa kendinizi hazırlamalısınız. Çiçekçi esnafı Nuri Araz gazetemiz 40 Arena’ya çiçekçilik hakkında bilgi verdi. Nuri Araz gazetemiz 40 Arena’ya yaptığı açıklamada: “Eşe, dosta, akrabaya, sözlüye, nişanlıya, arkadaşımıza, öğretmenimize, misafirliğe özel günlerde veya içimizden geldiğinde çiçek götürürüz. Özellikle eşler ve sevgililer için çiçek özel günlerde adeta bir kurtarıcı gibi imdada yetişiyor. Ne alsam, nasıl alsam, nasıl paketlesem gibi soruları hiç kafanıza takmadan sevgilinize bir demet gül alırsınız.

Çiçekler hayatımızın her yerinde vardır. Sadece hediyelik değil aynı zamanda kendi evinizde dekorasyon amaçlı çiçekler alabilirsiniz. Özellikle kadınlar için çiçek bakmanın ayrı bir hazzı var. Bu nedenle çiçek geniş bir pazara sahiptir.

Çiçekçilik son zamanlarda daha çok para kazandırmaya başladı. Önceleri sadece iyi gelirli insanların almak istediği çiçekleri, şimdilerde toplumun her kesiminden talepler gelmektedir.

Canlanan ekonomi ile birlikte alım gücü artan vatandaş çiçek almaya eski dönemlere göre daha çok yönelmiştir. Bu durum çiçekçilik sektörünün son zamanlarda daha da gelişmesine ve üretiminin artmasına neden olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Çiçekçilik Bazıları İçin Zor Bir Meslek Haline Dönüşebilir

                Çiçekçilik uzun saatler çalışmanıza neden olabilecek bir meslektir diyen Araz açıklamasına şu şekilde ifade etti: Bu mesleğe kendinizi psikolojik yönden hazır hissetmelisiniz. Bu meslekte;

Uzun mesailer yapmanız gerekecek ve tatil günlerine veda etmelisiniz,saatlerce ayakta durmalısınız, disiplinli ve düzenli olmalısınız,canlı bitkilerin bakımını aksatmamalısınız.internet üzerinden satış yapabilme becerisine sahip olmanız gerekmektedir.

Çiçekçi dükkanı açmadan önce bazı aşamalardan geçmeniz gerekmektedir. Merdivenleri birer birer çıkmalısınız. Atlayacağınız her aşama sizlere kotu sonuçlarla dönebilir.

Çiçekçilik için ilgili fakültelerde ve Meslek Yüksek Okullarında akademik eğitimler verildiği gibi bazı halk eğitim merkezlerinde veya çıraklık eğitim merkezlerinde çiçekçilik eğitimleri verilmektedir. Öncelikle bu belgeyi alarak işi öğrenmeniz gerekiyor.

Çiçekçilik işi hassas bir iştir. Çiçeklerin bakımı zamanında ve düzenli yapılmalıdır. Bu nedenle kursa gitmeniz ve kalfalık, ustalık belgeleri almanız gerekmektedir.

Ustalık belgesini alabilmek için yapılan eğitimlere katılmanız gerekmektedir. Bunun için yapmanız gereken bulunduğunuz ildeki çiçekçiler odasına giderek bilgi alabilirsiniz.

Öncelikle seçeceğiniz dükkan bütçenize uygun olmalı. Kirası çok olmamalı. Bunun la beraber dükkanınız insanların sürekli geçtiği güzergahlarda olmalı. Özellikle hastane ve iş merkezleri yerlere yakın olması son derece önemlidir. Dükkanın büyüklüğü ilk aşamada 120 veya 200 mt. arasında olabilir.

İş yerinizin yeri sizleri zengin edebileceği gibi, iflasa da götürebilir. Hiç olmazsa iş yerinizi müşterilerinizin rahatlıkla ulaşabileceği bir yere açmalısınız. Hatta bu konuda sınırları zorlayabilirsiniz. Elinizden geldiğince en iyi yere açmanızı öneriyoruz.

İş yerinize alacağınız çiçekleri nereden alacağınızı bilmiyorsanız tek yapmanız gereken bir çiçek toptancısına gitmektir. Bunun için de çiçekçiler odasına gidip bilgi alabilirsiniz. Onlar sizlere toptancıların listesini ve adreslerini verebilirler.

Bir iş yerinin tasarımı müşteriyi çekmek ve kendine bağlamak için çok önemlidir. Rafların yerleşimi, çiçeklerin konulacağı vazolar, camekan dolaplar gibi bir çok detaya dikkat etmelisiniz.Eğer iddialı bir iş yeri açmayı planlıyorsanız, iş yerinize bir iç mimar getirtebilirsiniz. Ekzotik bir görünüme sahip çiçekçi dükkanı büyüleyici olurdu.

Reklam yapmak çiçekçilikte büyük öneme sahiptir. Çevredeki insanların dikkatini çekmelisiniz. Özellikle son zamanlarda her kesimin alışveriş yaptığı internet üzerinden reklam yapabilirsiniz. Bunun yanında bir açılış merasimi düzenleyebilirsiniz.

İnternet alemi çiçekçilik için çok büyük bir pazardır. Bu nedenle mutlaka bir satış sitesine üye olmanız ve orada bir sayfa açarak satışa başlamanız gerekmektedir. Eğer açma imkanınız varsa kendi dükkanınıza ait bir çiçekçi sitesi açabilirsiniz. İyi bir seo ile hedeflenenden de fazla satış yapmanız mümkündür.

Çiçekler hakkında bilgili olmak önemlidir çünkü çiçekler canlıdırlar. Çiçeğin yetişeceği toprak çeşitleri, aşılama işlemleri, ilgili ilaçlar, ortamın iklimlendirilmesi gibi bir çok mesleki bilgiyi bilmeniz gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki sizin en büyük sermayeniz çiçekler olacaktır.”

HABER: FİLİZ İSLİM

Anahtar Kelime:
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN