Asgari ücret

26 Aralık 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1786 defa okundu.
Asgari ücret

İş adamları bir araya gelip, belediye başkanının odasında sohbet ediyorlardı. Belediye başkanı bu sohbet esnasında ortamda bir gerginlik hissetmişti. Ancak hiç bir kimse sorunu dile getirmiyor; başkana sormak istediklerini sormuyordu. Başkan bir sorun olduğunu hissettiği için;

Belediye Başkanı – Buyurun beyler, sanırım bir sorun var. Birbirinize bakıyorsunuz ama kimse bana bir şey söylemiyor. Neler oluyor biri anlatsın yoksa çatlayacağım.

Ahmet Bey – Başkanım bizim bir sıkıntımız var. Bunun çözümü ise sizde. Hatta oğlunuzda. Ancak siz bize yardımcı olabilirsiniz.

Belediye Başkanı – Hayırdır. Benim oğlum uyumludur. İnsanlarla iletişimi iyidir. Haklıyı haksızı ayırt edecek kadarda akıllıdır.

Ahmet Bey biraz sinirli bir şekilde.

Ahmet Bey – Sizin oğlunuz var ya! Sizin oğlunuz!

Belediye Başkanı – ( Şaşkın bir şekilde) Ne olmuş benim oğluma.

Ali Bey – Ahmet Bey sen sinirlisin. Müsaadenle olayı ben anlatayım ne dersin.

Ahmet Bey – Anlat Ali Bey, ben resmen çıldırıyorum.

Belediye başkanı, şaşkın şaşkın Ali Bey’in anlattıklarını dinlemeye koyuldu.

Ali Bey – Sizin oğlunuzun işletmesinde asgari ücret uygulamasının üzerine 200 lira daha artırarak, asgari ücret+ 200 TL şeklinde ödüyor. Bizim personellerimiz de bundan etkileniyor. Kısacası kötü örnek oluyor.

Belediye Başkanı; birden ayağa kalktı.

Belediye Başkanı – Bu mu kötü örnek. Arkadaşlar lütfen yapmayın. Oğlumun yaptığı bu davranış inanın sizin işinize pozitif etki yapıyor. Bunu size iki gün sonra ispatlayacağım. Hatta iki gün beklemeyelim; hemen şimdi gidiyoruz.

Belediye başkanı iş adamlarını da yanına alıp, doğruca oğlunun fabrikasına gittiler.

Bu arada oğluna telefon edip, arkadaşları ile beraber geldiğini bildirdi. Başkanın oğlu da buyurun bekliyorum dedi.

 

Daha sonra belediye başkanının oğlunun fabrikasına doğru yola çıktılar. Fabrika idare binasına girip, belediye başkanının oğlunun makamına geçtiler. Başkanın oğlu babasına yer verse de yok olmaz o makam senin biz senin misafiriniz dedi. Daha sonra durumu başkanın oğluna anlattıklarında.

Belediye başkanın oğlu – Değerli iş adamı ağabeylerim. Bu konunun buraya geleceğini bildiğim için bende iş arkadaşlarımdan gerekli dökümanları aldım ve sizin karşınıza hazırlıklı geldim.

İş adamları birbirlerine bakarken. Aralarından bir tanesi, babasını oğlu deyince. İş adamlarının hepsi kahkahaya boğulmuştu.

Ali Bey – Hadi anlat kardeşim, bizlerde aydınlanalım.

Bir saniye bekleyin dedi ve içeriden işletme mühendisi olan bir fabrika üretim şefini çağırdı. Fabrika üretim şefi; tablolar ve slaytlar üzerinde fabrikada ücret artışının üretimleri üzerine olumlu etkisini anlattı. Fabrikada üretim artmış; kalitede ona paralel olarak artmıştı. Daha sonra başkanın oğlu üretim şefine teşekkür etti. Daha sonrada fabrikayı gezmek üzere atölye içerisine geçtiler. Çalışanların hepsinin yüzü gülüyordu. Daha sonra yemek yemek üzere yemekhaneye geçtiklerinde. Personel müdürüne anket formlarını işçilere dağıtmalarını ve yemek sonrasını odasına getirmelerini istedi. Yemek sonrası iş adamları ile kahvelerini yudumlarken; işçilerin doldurduğu anketlerinin formlarını iş adamlarına verdi inceleyin bakalım ne diyeceksiniz; dedi.

İşçilerin daha özveriyle çalıştığını anlamışlardı. Daha sonra işçileri teker teker odaya sokup kendi ağızlarından aldıkları paralarla neler yaptıklarını sordu. İşin en farklı boyutunu da iş adamlarının hayretle izlediklerini gördü.

Çünkü çalışanlar fazladan aldıkları o ücretlerle, diğer iş adamlarının ürettikleri ürünlerden aldıklarını, kimilerinin borçlarını kapattığını ve sonucunda da başkanın oğlunun yaptığı zammın bir kısmının kendilerine döndüklerini kendi kulaklarıyla duydular.

Başkanın oğlu – Evet ne düşünüyorsunuz beyler.

Ali Bey – Ben de çalışanlarıma zam yapacağım. Ayrıca planları ben yapıyordum ben takip ediyordum. O mühendislerden bende işe alacağım. Kara düzen çalışmak değil planlı çalışmak zorundayız.

Başkanın oğlu – İşte bu! Harikasınız Ali Bey!

Diğer iş adamları da bizde yapacağız. Planlı büyüyüp. büyüdükçe kârımızın çalışanımızla da paylaşacağız.

Ahmet Bey, Mehmet Bey’in kulağına eğildi. Ve…

Ahmet bey – Babasının oğlu

Mehmet Bey (Dayanamadı kahkaha atarak) – Babasını oğlu, tam babasının oğlu.

Uğur böceğiniz diyor ki!

Kıymetli iş adamlarımız;

Asgari ücretin üzerine vereceğiniz. 200 lira sizi batırmaz. Bu sayede hem iş veriminizi artırıp, hemde ekonomiye de  katkıda bulunmanız dileğiyle. Bazı ülkelerde personelinin maaşını bankaya yatırıp, bir kısmını geri kendisine getirmesini isteyen karaktersizler varmış. Allah’tan bizim ülkemizde böyle karaktersizler yok.

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN