Arabaya Bindikten Sonra Bunu Yapmayın!

28 Ağustos 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
754 defa okundu.
Arabaya Bindikten Sonra Bunu Yapmayın!

Arabaya Bindikten Sonra Camlarınızı Açın ve Hemen Klimayı Çalıştırmayın

Yaz aylarında sıcak, kışın da soğuk sebebiyle arabalarda klima kullanımı çok yaygınlaştı. Bu klimaların kullanımında dikkat edilmesi gereken şeylerin yanı sıra, yanlış kullanımları insan sağlığını da ciddi olarak tehdit ediyor.

Arabaya bindikten sonra camlarınızı açın ve hemen klimayı çalıştırmayın diyen Oto Tamircileri, klima kullanımı konusunda sürücüleri uyararak şunları kaydetti; “Yapılan bir araştırmaya göre, arabanın gösterge paneli, koltuğu, Benzen yayan hava temizleyicileri (araba kokuları), Kansere sebep olan bir zehirdir. Kanser sebebine ilave olarak, kemiklerinizi zehirler, kansızlığa ve lösemiye sebep olur. Kanser riskinin artması ayrıca hamile bayanlarda düşüğe de neden olabilir.  Arabanın içine girmeden önce camları açmanız ve içerdeki havanın dışarıya çıkmasına zaman verilmesi gerekir. Çok sıcak havalarda klimayı ilk çalıştırmada araç içi hava sirkülasyonu modunda kullanın, ardından dış hava alışını açın. Klimanızı kesinlikle yüksek devirde seyrederken devreye almayın. Uzun yolda illa ki durmanız gerekmez, debriyaja basarak devri düşürün, klimayı açın ve debriyajdan ayağınızı yavaşça çekin. Aksini yapmanız halinde klimanın kompresörü ayak kırabilir, bu da arıza ve doğal olarak masraf demektir” şeklinde konuştu.

KLİMANIZI YÜKSEK DEVİRDE SEYREDERKEN DEVREYE ALMAYIN

Klima açıkken kesinlikle camların açılmaması gerektiğini söyleyen Oto Tamircileri “Yaz aylarında güneş altında park halinde kalan aracınıza ilk binişte klimayı açmadan evvel camları açarak sıcak havanın dışarı çıkmasını sağlayın, ardından camlarınızı kapatarak klimayı açın. Çok sıcak havalarda klimayı ilk çalıştırmada araç içi hava sirkülasyonu modunda kullanın, ardından dış hava alışını açın. Klimanız açıkken araç içerisinde sigara içmeniz hava kanalları içerisinde oluşan neme sigara dumanının yapışmasına neden olur, nemin kuruması ile birlikte kalan sigara kokusu hava kanallarından temizlenemez ve klimanın her kullanıma açılmasında araca pis bir koku yayılmasına neden olur. Tam otomatik klimalarda derece ayarını dış sıcaklık ile maximum 7 derece fark olacak şekilde ayarlayın. Daha fazla bir fark hasta olmanızı ya da vücudunuzun direncinin zayıflamasına ve yorgunluk hissine neden olur. Klimanızı kesinlikle yüksek devirde seyrederken devreye almayın! Uzun yolda illa ki durmanız gerekmez, debriyaja basarak devri düşürün, klimayı açın ve debriyajdan ayağınızı yavaşça çekin. Aksini yapmanız halinde klimanın kompresörü ayak kırabilir, bu da bir arıza ve cepten para çıkması demektir” ifadesini kullandı.

REFERANS ALMADAN KLİMANIZIN BAKIM VEYA ONARIMINI YAPTIRMAYIN

Klima bakımlarının yaz aylarına girmeden evvel yetkili servislerde veya klima servislerinde yaptırılması gerektiğini dile getiren Oto Tamircileri şöyle konuştu; “Yetkili servislerde dahi klima konusunda ustaları olup olmadığını sorun. Sanayi servislerinde ise referans almadan klimanızın bakım veya onarımını yaptırmayın. Ne yazık ki klima kullanımının artması ile birlikte her serviste klima gazı basılır yazısı görülmekte, bu tip servislere itibar etmeyin. Klimanızda tamiri mümkün olmayan ya da pahalı arızalara sebep olabilirler. Klimalarda bulunan R12 veya R134 gazının yılda %10 – 20 oranında azalması normaldir. Bunun üzerindeki azalmalarda kaçak kontrolü yapılmadan gaz tamamlanmaması gerekir. Gazın tamamen boşalmış olduğu klimalarda gaz kaçak sıvısı ve azot gazı verilerek kaçak bulunur, tamir edilir ve gaz basılır. Tamamen yeni gaz basımında gaz basılmadan evvel de kesinlikle vakum yapılarak sistem havadan arındırılmalıdır. Binek araç klimaları ortalama 700 gram ile 1.100 gram arasında gaz alır. Aracınızın etiketleri arasında klimaya ait bir etiket olması ve gaz miktarının yazılı olması gerekmektedir. Ticari araç klimalarında gaz oranları farklılık göstermektedir. Klimalarınızı kış aylarında da en az haftada bir defa 5 – 10 dakika süre ile çalıştırmanız klima sisteminizin ömrünü uzatır. Polen filtrelerinizi kontrol etmeyi unutmayınız” dedi.

HABER: SERHAT ERDOĞAN

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN