Ağaçlar Katlediliyor

29 Nisan 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
338 defa okundu.

babada_da_alan_yol_iin_ok_sayda_sedir_ve_am_aac_kesildi

AS-ÇED Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bağ:”Karaçam Ağaçlarının Katledildiğini Tespit Ettik”

AS-ÇED Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bağ AS-ÇED Aquae Saravenas Çevre Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği Boztepe ilçesi Otoyolu genişletme Projesi kapsamında bölgede yapılan ağaç kıyımı hakkında açıklama yaptı. Mustafa Bağ yaptığı açıklamada: “Kırşehir Çevre Derneği olarak yapmış olduğumuz araştırma sonucu bölgede 5 Bin civarında “Genç” Karaçam ağaçlarının katledildiğini tespit ettik. Bu katliama yönelik suç duyurusu ve belgeler Kırşehir Cumhuriyet Başsavcılığına verilmiştir.

Çevresel sorumluluk, Devlet mekanizmasının kontrolü ile sağlansa da ilgili yönetmelik halkın katılımı ve halkın çevresel bilgiye erişimine ilişkin müktesebatın iç hukuka aktarılması konusunu açıkça belirtilmiştir.

İnsani gelişmenin oluşturduğu ve “sürdürülebilir” ekonominin ise doğal kaynakların etkili korunması kullanımı Dünya’da yerini korurken şehrimizde yapılan ağaç katliamına bir mana verilememiştir..

Bu katliamın yapıldığı bölgeye yönelik Kırşehir valiliğinden bugüne kadar her hangi bir açıklama yapılmamıştır.

“Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği” kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Bölgeye yönelik ÇED raporunu hangi firma hazırlamıştır? Çevre raporu öncesi bölge incelemesi detaylandırılmış mıdır? Bölgenin hassas bir bölge olduğu nasıl izah edilmiştir?

Üstlenici firma Proje kapsamında verdikleri taahhütlere ne kadar uymakta olup denetim görevi hangi birime aittir.

Üstlenici firmanın şantiye bilgileri bölgede yoktur. İhale şartnamesi yasa gereği açıklanması gerekirken neden tabela yapılmamıştır.

Yol emniyetini almakla yükümlü olan firma bu emniyeti neden almamış ve kamu yolunun kapatılması ile oto kontrol süreci yasaklanmıştır. STK olarak bizlerin eli kolu bağlanırken bölgede çalışma yapan firma bir şekilde göz ardına çekilmiştir.

Firmanın bölgesel çalışmalarını kim denetlemektedir. Bölgede yoğun yaban türleri varlıklarını sürdürmektedir.

Bölgede sürekli Biyo kaçakçılık yapılmakta ve her fırsatta dile getirilmektedir.

Bölge kapsam dışı değerlendirilen projelerden midir? Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği gereğince “ÇED Olumlu” kararı almış olan projeler ile ilgili, ÇED Olumlu karar tarihinden itibaren, İnceleme-Değerlendirme Komisyonunun belirlediği zaman dilimleri içerisinde, Faaliyetin inşaat dönemindeki tüm taahhütlere uyularak işletmeye geçildiği zamana kadar ÇED Yeterlik Belgesine sahip firmalar tarafından hazırlanmış rapor dökümü var mıdır?

ÇED kararı alınırken Kırşehir’de Oda veya STK davet edilmiş midir. Katılımcı STK kimdir.

Bölgede katledilen ağaç sayısı Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğünce bir tutanakla tespit edilmiş midir.

Kesilen ağaçlar nerede ne şekilde kullanılmış veya imha edilmiştir. Tutanağa geçirilmiş midir? Orman Ağaçlar kamu malı olması hasebiyle keyfiyetle kullanmanın mümkün olup olmadığı.

Kırşehir’de yapılacak ilk Koordinasyon kurulu toplantısına çağrı bekliyoruz. Yapılacak olan toplantıda katılımcı olan Karayolları ve Orman Bölge Müdürlerine Kırşehir kamusu adına Proje, İhale ve Bölgesel tahribata yönelik sorularımız olacaktır. İzin verildiği takdirde bölgede yapılan tahribatın boyutlarını katılımcılara VİDEO eşliğinde izletmek istiyoruz.

Bizler Kalkınmaya gelişmeye ve çağdaş yapılanmaya asla karşı değiliz. Kirletmenin ve tahribatın yapılmasına karşıyız. Kırşehir valiliğin yapacağı davet Saygı değer kamuoyu ile paylaşılacaktır.” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

 

Anahtar Kelime:
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN